Bemutatták a világ első újrahasznosítható hátizsákját, ami elbomlik a természetben

Vaude
not image

Kulcsár Péter

2022. március 11. - 01:42

A kültéri kiegészítőkre specializálódott Vaude vállalat Novum 3D névre keresztelt hátizsákját 3D nyomtatással hozta létre annak érdekében, hogy környezetbaráttá varázsolja a mindennapi túrázást.

A Novum 3D esetében a pántok és a hátpárna 100 százalékban hőre lágyuló poliuretánból (TPU) készül, így nem tartalmaz olyan vegyi anyagokat, amelyek megnehezítenék az újrahasznosítást. Minden nem TPU-ból készült komponens, például a csatok, könnyen eltávolíthatóak, így az újrahasznosítás előtt le lehet őket szedni – olvasható a termékleírásban.

A hegesztett varratok, amelyeket a Vaude már a gyártott hátizsákokban és táskákban is használ, szintén hozzájárulnak a Novum 3D újrahasznosíthatóságához: kiküszöbölik a cérna szükségességét, amely egyébként az anyagdarabokat rögzítené egymáshoz, megőrizve a szerkezet integritását.

A német Oechsler műanyag és additív gyártási specialistával együttműködve 3D-nyomtattak egy TPU-méhsejtes panelt a tipikus habszivacs hátlap helyett. A méhsejtes szerkezetet az optimális stabilitás miatt választották a legkevesebb anyag és súly, valamint a nyitott kialakítás révén biztosított természetes szellőzés miatt.

A Vaude hangsúlyozta, hogy az Oechslerrel való együttműködés hozzájárul a Novum 3D kialakításának általános fenntarthatóságához, mivel a tervezés, fejlesztés és gyártás a Vaude klímasemleges központjában történik, ezáltal nincs szükség hosszú távú szállításra, így maximálisan klímabarát a technológia.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja