Majdnem másfélezerszer rosszabb a palackozott víz a csapból folyó ivóvízhez képest

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 7. - 12:17

Kutatók bebizonyították, hogy a műanyag flakonokban megvásárolható vizek sokkal nagyobb terhet rónak a környezetre, mint a csapból kiengedhető, normál ivóvíz.

A Science of the Total Environment tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban spanyol szakértők a barcelonai ivási szokásokat nézték meg, és rájöttek, hogy ha a helyiek a csapvizet választották volna a palackok helyett, akkor 3 500-szor több pénzt spórolhattak volna meg.

A pénzügyi előnyökön kívül a műanyag-szennyezettséget is jelentősen csökkenthették volna, hiszen egész pontosan 1 400-szor kevesebb mennyiségű hulladék kerülhetett volna ezáltal a természetbe.

Cristina Villanueva, a Barcelonai Globális Egészségügyi Intézet kutatója, egyben a tanulmány főszerzője elmondta, egyelőre nincs semmilyen kézzel fogható bizonyíték arra, hogy a palackozott víz egészségesebb lenne a csapvíznél.

„Habár a csapvíz esetében gyakran felhozzák, hogy egyes régiókban szennyezett lehet, Európában ez nem igaz, hiszen mindenhol ivóvíz folyik, így csak pazarlásnak gondolom a flakonokban árusított folyadékok alkalmazását.”

Amíg Ázsiában és Afrikában több helyen is szinte kincsként kezelik a tiszta ivóvizet, és gyakran bűnszövetkezetek birtokolják a forrásokat, addig Európában és az USA-ban természetesnek vesszük, hogy a csapból ivóvíz folyik, amivel még fürdünk is, ezt pedig sajnos nem használjuk ki eléggé, és elpocsékoljuk.

Szerintem a palackozott vizeket értékesítő nagyvállalatoknak bejött a marketing, a reklámok révén ugyanis elérték, hogy az emberek sokkal jobban bíznak a termékeikben, mint a csapból kiereszthető vízben” – tette hozzá Villanueva.