Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $

A szokásosnál keményebb lehet az idei tél

Fotó: Unsplash/ Pascal Debrunner
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az elszálló energiaárak miatt kifejezetten fontos kérdés, hogy mennyire kemény télre kell készülnünk, a legfrissebb modellezések szerint pedig nagyon is hideg lesz decemberben.

Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója az InfoRádióban osztotta meg, hogy a bonyolult modellezések eredményei alapján nagy eséllyel az átlagosnál jóval hidegebb és csapadékosabb lesz az idei tél, noha számításaik szerint a tél második fele a szokásosnál enyhébb lehet.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

“Először is vizsgálni kell a trendeket, hogy mit mutattak az elmúlt évek, évtizedek. A másik, hogy egy adott évben, illetve azt megelőzően milyen éghajlati, időjárási trendek voltak a Földön. Ebből megpróbálunk egy rövid tükrözést csinálni a jövőre vonatkozóan, ide pedig bejön majd a téli időjárás, a légköri rendszer kémiai, fizikai megannyi folyamata. Ezek alapján a különböző előrejelző modellek becsléseket végeznek, ezeket összehasonlítjuk egymással, és különböző forgatókönyveket lehet felállítani. Ebből ki lehet választani, hogy melyik a legvalószínűbb és melyik a legkevésbé.”

Noha az idei év esetében nehéz lenne pontos előrejelzéseket adni, a globális előrejelző modellek azt mutatják, hogy novembertől újévig várhatóan hidegebb lesz az átlagnál Európában, és nagy esély van a havazásra is.

Kovács Erik rámutatott, egy anticiklonális évről beszélünk, mely valószínűleg egész évben kitart majd, ami azt jelenti, hogy mintegy 30-35 százalék esély van arra, hogy Szibéria felől keleties irányítású légáramlattal száraz, hideg levegő érkezik. A szakértő hozzátette, mindezt onnan is tudják, hogy az elmúlt években Szibériában erőteljesebb volt a hó-, illetve jégfelhalmozódás.

Az is esélyes, hogy egy csendes-óceáni hatás nyomán enyhébb lesz a január és a február, a modellezések szerint ugyanis decemberben 0,5-1,5 fokkal lesz hidegebb, míg a nappali hőmérséklet gyakorta zuhan 0 fok alá, míg januárban és februárban nagy valószínűséggel 1,5-2 fokkal melegebb lesz az átlagnál, fagyra pedig maximum éjszaka számíthatunk.