Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Szlovákia a Beneš-dekrétumokra hivatkozva kobozna el magyar tulajdonú földet 

Fotó: Unsplash
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 30. - 11:17

A magyar lakosságot kollektív bűnösként beállító Beneš-dekrétumok még mindig érvényben vannak Szlovákiában, és az állam akár újra elő is venné. 

A magyar lakosságot kollektív bűnösként beállító és a mai napig érvényben lévő Beneš-dekrétumok alapján akar megszerezni a szlovák állam egy nagy értékű földterületet – számolt be a Mandiner a felvidéki Újszó alapján. 

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A lap azt írja, hogy egy nagy értékű földterületért a mai napig küzdenek a magyar tulajdonosok a bíróságon, azonban a  pozsonyi kettes számú járásbíróság október 13-án elutasította a Szlovák Földalap által beadott keresetet. Ebben ugyanis azzal érveltek, hogy a pozsonypüspök közelében lévő területet az államit illeti meg, nem az örökösöket. 

A szlovák állami szerv pedig úgy döntött, előveszi a Beneš-dekrétumokat, ugyanis úgy érveknek, hogy az örökösök felmenői magyarok voltak, így a második világháború után el kellett volna kobozni a mezőgazdasági tulajdonukat.

Kiderült a beszámolókból az is, hogy a földterületek ma nagyjából másfél millió eurót érnek, és a Pozsonyt elkerülő D4-es autópálya alatt helyezkednek el. 

A harc azonban még nem ért véget, ugyanis az elsőfokú bírósági döntés nem jogerős, a földalap jogorvoslati kérelmet adhat be.

Az alap új igazgatója viszont máshogy gondolkodik, neki is feltűnt, hogy az intézmény előző vezetése idején bizonyos érdekcsoportok a dekrétumokat használták hivatkozási alapnak az érdekérvényesítésre, ezért még nem döntött, hogy fellebbeznek-e.