Szlávik János: a negyedik hullám már nem olyan lesz, mint amilyen a harmadik volt

MTI/Soós Lajos
not image

Kulcsár Péter

2021.június.10 - 20:10

Az infektológus szakember úgy gondolja, egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy nem lesz negyedik hullám, és csak az embereken múlik, hogy folytatódik-e ősszel hasonló intenzitással a járvány, mint az történt tavaly.

Szlávik János az ATV Start című műsorában elmondta, a gyerekek is megfertőződhetnek, és bár ritkán, de náluk is kialakulhatnak súlyos szövődmények, ezért azt javasolja, a fiatalok is oltassák be magukat, ezáltal biztosítva lesz a védettségük.

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa hozzátette, nem ellenjavallt, hogy beoltsák a 16 évnél fiatalabb gyerekeket is, de a járvány megfékezése szempontjából a felnőttek az elsődlegesek – ha Magyarországon a felnőtt lakosság nagyon nagy része be lenne oltva, nem lenne szükség a gyerekek oltására.

A legsúlyosabb esetek továbbra sem gyerekeknél lepnek fel, azonban vannak betegségek, amik nálunk már elő sem fordulnak, mégis oltjuk a gyerekeket, ilyen például gyermekbénulás, ilyen szempontból pedig lehet azt mondani, hogy akkor oltsuk a gyerekeket is.

Szlávik hangsúlyozta, nem lehet kijelenteni, hogy nem lesz negyedik hullám, a hullám ugyanis azt jelenti, hogy elkezd nőni az esetszám, abban viszont biztos, hogy olyan, mint a harmadik hullám, már nem következik be.

Interjújában kitért arra is, egyelőre úgy tűnik, az indiai mutáció nem sokkal súlyosabb, mint a koronavírus korábban azonosított variánsai, viszont még így is lehetséges, hogy a fiatalabbakra veszélyes, ezért fel kell venni vele szemben a harcot.

Az oltás utáni antitest-vizsgálatokkal kapcsolatban azt mondta, higgyük el, hogy védettséget ad a vakcina, több betegség ellen is van védőoltás, mégsem emlékszik, hogy bármelyiknél szaladtunk volna antitestet méretni. Szlávik szerint sok olyan oltás van, ahol bizonyos idő után nem találnak antitestet, és mégis védett az illető, ez jellemző például a B típusú májgyulladás esetében.