Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

Szijjártó: 21 éve Magyarországról eltűnt harang került elő az USA-ban

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Matjaz Han szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. október 11-én. MTI/Illyés Tibor
not image

Koós Alexandra

2022. október 20. - 17:11

Elmondása szerint az amerikai Louisiana államban lévő helyi magyar közösség egy tagja fedezte fel az elveszettnek hitt harangot egy ottani régiségkereskedésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook oldalán írt arról, miszerint lassan pont kerül egy számukra különösen fontos ügy végére, amelynek története még Jászteleken indult, 2001 szeptemberében.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Akkor ugyanis ellopták az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját a Havas Boldogasszony kápolna tornyából, sajnos azonban a korabeli nyomozás nem vezetett eredményre, s közben eltelt több mint húsz év.

Nemrégiben viszont az Egyesült Államok Louisiana államában lévő helyi magyar közösség egy tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes, amelyet egy ottani régiségkereskedésben pillantott meg, ezzel választ kínálva az évek alatt felgyülemlett kérdésekre.

A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott, és az FBI-jal együttműködésben felállt az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony kápolna elveszettnek hitt harangját.

A magyar-amerikai együttműködés keretében huszonegy év és több ezer kilométer után a harang a tegnapi nap folyamán visszaérkezett Magyarországra, s mindössze napok kérdése, hogy visszakerüljön Jásztelekre, ahová mindig is tartozott.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.