Hát ez is eljött: szerdától nagyot drágul a kenyér

Fotó: Unsplash/mohamed hassouna
not image

Borbély Fanni

2021. december 1. - 09:54

A válság minden szektort érint, de valahol reménykedtünk benne, hogy a kenyér ára legalább stabil marad.

A gazdák visszatartják a búzát, ennek eredményképp pedig tovább növekedik a gabona és a liszt ára is, ezt pedig már a fogyasztók is tapasztalni fogják szerdától. Mivel a malmok szerdától emelnek árat, nem csupán a kenyér, hanem minden péksütemény is jóval drágábban kerül fel a boltok polcaira.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Az ATV Híradó készített riportot a jelenlegi helyzetről, és megszólaltatták a gabonafeldolgozókat is, akik még mindig azt állítják, hogy a piacon továbbra sem változott a helyzet, és a gazdák még mindig visszatartják készleteiket.

“Ha ezek az árak megmaradnak, akkor január hónaptól mintegy száz forintos búzaár mellett minimum 30 forintos költség rakódik rá a malomiparnak”

– mondta az ATV Híradójában Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. elnöke.

A gazdák kijelentették, az áremelkedést azért kellett eszközölni, mert vissza akarják kapni azt a többletköltséget, ami rá kellett áldozniuk az üzletre, hogy működőképes maradjon. A liszt nagykereskedelmi ára már januárban 130 forintra emelkedett, ami azt jelenti, hogy mire a boltok polcaira kerül, már 200 forint feletti árcédulát kap.

“Robbanást a gázár jelentette. Háromszorosára ment fel a gáz ára pár hónap alatt. Ezt követte az elektromos áramnak a drágulása is. Az üzemanyagok is drágultak, a munkabér is többe kerül, a közterhek is többe kerülnek”

– fejtette ki Forgács Barna, Agrárgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója.

A helyzet azonban nem csupán a gazdák számára kényelmetlen, hiszen a pékségek tulajdonosai is komoly problémával néznek szembe: egy kisebb családi üzem szinte biztosan nem fogja tudni tartani a lépést az áremelkedéssel, és idővel képtelenek lesznek annyi nyereséget termelni, hogy túléljék ezt az időszakot.

“A sütőipar amolyan kényszerpályán van, ahogy nőnek az alapanyag árak, úgy nőnek az önköltségi árak, és úgy kénytelen a vevőkre áthárítani a sütőipar a megnövekedett önköltségi árakat”

– tette hozzá Septe József, elnök.