Újabb áremelkedésekre kell felkészülnünk az élelmiszereknél és az üzemanyagoknál is

Fotó: Unsplash/ Mehrad Vosoughi
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 24. - 22:49

Egyes termékek árai akár 10-20 százalékkal is megemelkednek idén.

„A koronavírus utáni gyors gazdasági helyreállás magával hozta az infláció megugrását az egész világban” – mondta el Matolcsy György a Magyar Közgazdasági Társaság Konferenciáján.

A 444 a Népszavára hivatkozva azt írja, hogy a jegybankelnök szerint minél gyorsabb a gazdasági kilábalás, annál erősebb az inflációs nyomás, ami ellen a jegybankoknak küzdeniük kell. 

A Magyar Nemzeti Bank 4,6-4,7 százalékra emelte idei inflációs várakozását legfrissebb Inflációs jelentésében, míg az előző, júniusi jelentésben 4,1 százalékos prognózis szerepelt. A jelentés szerint az üzemanyagárak idén 20,4 százalékkal emelkednek, míg a jövedéki termékek (az alkohol és a dohánytermékek) 10,4 százalékkal drágulnak.

Bár az árak idén átlagosan 4,7 százalékkal emelkednek, az élelmiszerek drágulása csupán 3,2 százalékos lesz a jegybank előrejelzése szerint, a fogyasztók azonban ennél jóval  nagyobb inflációt érzékelhetnek, hiszen egyes termékek árai akár 10-20 százalékkal is megemelkednek. 

A jövő évre vonatkozó előrejelzés szerint az átlagos áremelkedés 3,6 százalékos lesz, de az élelmiszerárak 4,8 százalékkal, az üzemanyagárak 6,8 százalékkal, a piaci szolgáltatások pedig 4,6 százalékkal fognak emelkedni.