Clouds
21 Budapest
Dollár
345,45 Ft
Euró
370,80 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,923 $

28 ezer km/órás sebességgel száguld el a Föld és a Hold között egy aszteroida

Fotó: Unsplash/Bryan Goff
Világűr
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A gigantikus űrszikla mintegy 161 ezer kilométeres távolságban fog elhaladni a bolygó mellett, így a csillagászok számára is remek lehetőség nyílik, hogy tanulmányozzák.

Egy olyan hatalmas aszteroida, mely elég nagy ahhoz, hogy egy egész várost eltöröljön a föld színéről, a hétvégén a Föld és a Hold között fog elszáguldani. Az űrszikla becslések szerint akár 91 méter átmérőjű is lehet, és megközelítőleg 28 163 kilométer/órás sebességgel fog elrepülni a bolygók között.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

A Sky News jelentése szerint pedig a mintegy 161 ezer kilométeres távolságban elhaladó űrsziklát a kedvező távolság miatt egészen közelről tanulmányozhatják a tudósok.

A közelgő kozmikus találkozás azért is számít ritkaságnak, mert a NASA közlése szerint aligha fordul elő olyan, hogy egy ekkora méretű égitest ilyen közel merészkedjen a Földhöz.

Közlésük szerint ugyanis évtizedenként egyszer van példa ilyesmire, az egy hónapja felfedezett, 2023 DZ2 néven ismert aszteroida pedig várhatóan szombaton fog elhúzni a Föld mellett, mielőtt visszahúzódik a Naprendszer távoli részébe.

Aki szeretné saját szemével is megcsodálni a ritka égi jelenséget, a Virtual Telescope Project jóvoltából megteheti, ugyanis élőben fogják közvetíteni az űrszikla száguldását. A tudósok szerint az aszteroida 2026-ban fog visszatérni, de megnyugtattak, semmi esély nincs arra, hogy az aszteroida a Földbe csapódjon.