Anglia szövetségi kapitány a magyar meccs után: „Rengeteg alapvető hibát vétettünk”

Marco Rossi, a magyar (b) és Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó világbajnoki selejtezõk 8. fordulójában játszott Anglia - Magyarország mérkõzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. MTI/Kovács Tamás
not image

Nagy Noel

2021. október 13. - 13:13

Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya nem rejtette véka alá csalódottságát a Magyarország elleni 1:1-es döntetlent követően.

Sallai Roland büntetőjével sikerült a magyar válogatottnak megszerezni a vezetést az angolok ellen, nem sokkal később azonban John Stones révén kiegyenlítettek, Marco Rossi csapata azonban hősies küzdelmet felmutatva megtartotta az x-et.

Gareth Southgate szövetségi kapitány pedig csalódást keltőnek titulálta a tegnapi mérkőzés eredményét. Még a Sky Sports is megjegyezte, hogy különösen a Budapesten aratott 4-0-s győzelmük fényében érthetetlen az eredmény az angolok szempontjából.

„Ez egy csalódást keltő teljesítmény volt. Minden elismerésem Magyarország számára, nagyon komoly taktikai fejtörést okoztak nekünk. Nem voltunk kellően rugalmasak és szerintem nem játszottunk az elvárható szinten” – kezdte az értékelést Southgate.

„Nagyon nehéz hajszálpontosan megmondani, mi lehetett a gond. Át kell gondolni, hogy csapatszinten mit rontottunk, de egyénileg is sokkal jobb teljesítményre vagyunk képesek, rengeteg alapvető hibát vétettünk a labdával”

Southgate kifejtette, hogy bár el kell fogadniuk, hogy a szokásos szintjükhöz képest komolyan alulteljesítettek, maga is meglepődött, hogy csapatszinten és egyénileg sem tudták hozni azt a magasságot, ami Magyarország ellen szükséges:

„Nem alakítottunk ki annyi helyzetet, mint reméltük, ezért Magyarországot illeti az érdem. Sokszor nagyon rossz volt a helyezkedésünk is, amit még részletesen ki kell elemeznünk. Már korábban is küzdöttünk a helyzetkialakítással, ezért gondoltam, hogy egy kis változtatás majd segít”

Southgate részletezte, hogy mivel korábban sebezhetőek voltak a kontratámadásokra, ezért némileg meg kellett szilárdítani az ezek elleni védekezést. Kiemelte, hogy direkt a helyzetkialakítás javítása miatt dobott be két 10-est (Foden, Mount) és két szárnyvédőt (Walker, Shaw) a csapatba, azonban nem sikerült így sem a kellő minőségbeli javulás.

A szövetségi kapitány szerint nem a 4-3-3-mal volt a gond, mivel sokat játszottak ebben a hadrendben, csak különböző profilú nyolcasokkal. Általában Phillips játszott többet még Declan Rice oldalán, akik mindketten védekező szelleműek és munkásabbak.