Rusvai Miklós: ősszel minden bizonnyal érkezik egy újabb járványhullám

MTI/Vasvári Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021.június.8 - 12:19

A virológus szakember szerint nem dőlhetünk hátra, ősszel ugyanis megérkezhet a negyedik hullám, amitől oly sokan tartanak.

A Portfolio hírportálnak adott interjújában Rusvai Miklós elmondta, biztatóak a járványadatok, de ennek keresztbe tehet az indiai mutáns, amit nem ismerünk eléggé ahhoz, hogy kimondhassuk, hogy nem kell tőle tartani.

A virológus úgy gondolja, hogy a következő hónapokban átmenetileg fellélegezhetünk, viszont nem lesznek olyan alacsonyan a halálozási és fertőzöttségi számok, mint azok tavaly nyáron voltak.

Ennek az a magyarázata, hogy márciusban és áprilisban nagyon magas számadatokat láthattunk, valamint maga a pandémia sem tud olyan ütemben visszaesni, mint az első hullám tetőzését követően, ami sokkal kisebb volt a második és a harmadik hullámhoz képest.

“Ha valóban erős a terjedőképessége, akkor még egy kicsit rosszabb is lehet a helyzet a nyár folyamán, mint most” – közölte Rusvai, aki egyúttal hozzátette, nyáron nem lesz újabb hullám, mert ilyenkor általánosságban elmondható, hogy visszaszorulnak a légzőszervi megbetegedések a száraz és meleg évszak miatt.

Ha az indiai variánsból indulunk ki, akkor annak erős a fertőzőképessége, de hatásosaknak látszanak ellene a vakcinák. A nyájimmunitás küszöbértéke az indiai mutáns esetében 8-8,5 millió fő az országban, amit még nem értünk el.

“Ma már kevésbé valószínű, hogy meglegyen a 6 millió beoltott Magyarországon, de talán elérjük majd az 5,5 milliót, miközben a legtöbben 1,5-2,5 millió közé teszik a fertőzésen átesettek számát, ez azonban nem két külön halmaz, de senki sem tudja megmondani, hogy mekkora az átfedés.”