Nem működik a nyájimmunitás a koronavírus ellen egy német szakértő szerint

not image

Kornis Vivien

2021. június 6. - 23:12

Christian Drosten, Németország egy vezető virológusa két évtizede kutatja a koronavírust. Drosten a svájci Republik hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, hogy a gyakran emlegetett nyájimmunitás szerinte miért nem működik az embereknél és miért nem hiszi, hogy a SARS-CoV-2 kórokózó egy kínai laboratóriumból “szökött meg.”

Christian Drosten, Berlin legrégebbi kórháza és Európa egyik legnagyobb egyetemi kórháza, a Charité virológiai intézetének igazgatója a svájci Republiknak adott interjújában kifejtette, hogy a politikusok és szakértők szerint gyakran emlegetett nyájimmunitás egy “nagy félreértés”, és nem fog működni a járvány ellen. 

A nyájimmunitás kifejezés a haszonállatokhoz köthető szó, és a haszonállatokkal ellentétben az emberek nem élnek szoros, zárt csoportokban – magyarázta a virológus. Az emberek utaznak, települések között költöznek, munkahelyük és különböző más helyek között közlekednek rendszeresen, és így terjed a Covid-19 kórkozója – fejtette ki Drosten az osztrák Kronen Zeitung összefoglalója szerint. 

A szakértő elmondta, hogy a társadalom száz százalékos átoltottsága vagy néhány éven belüli teljes megfertőződése után is terjedne a SARS-CoV-2, azonban nem okozna olyan megbetegedést, mint eredetileg, hanem valószínűleg “egy afféle megfázássá” alakulna át. 

Drosten arról is beszélt, hogy kételkedik abban az elméletben, hogy a SARS-CoV-2 egy vuhani laboratóriumból szabadult volna ki. A virológus szerint ha kínai intézetben dolgozó kutatók egy módosított, nagyobb fertőzőképességgel rendelkező koronavírust szerettek volna fejleszteni, nem lett volna olyan nehéz dolguk. 

“Ha azt szeretném tudni, hogy egy új autórádió jobban szól-e, fogok egy meglévő autót, és kicserélem benne a rádiót, majd összehasonlítom az eredetivel. Nem építek egy teljesen új autót csak ezért. De éppen ez történt a SARS-CoV-2-vel: az egész autó teljesen más” – fogalmazott Drosten. 

A német szakember szerint sokkal valószínűbb, hogy az állatok közvetítésével kezdte fertőzni az embereket a kórokozó, valószínűleg nyestkutya- vagy nyérctenyésztés útján. Drosten 2003-mas és 2004-es nagyszabású, Kínában végrehajtot kutatásokra hivatkozva elmondta, hogy kapcsolatot fedeztek fel a nyestkutyák és cibetmacskafélék és a SARS között. Kínában és Hongkongban csaknem 650 ember vesztette életét SARS következtében 2002-ben és 2003-ban.