Dollár
429,44 Ft
Euró
414,98 Ft
Font
462,32 Ft
Bitcoin
19,404 $

Rusvai Miklós szerint az ötödik hullámmal a Covid „kiadta a mérgét”

Fotó: anelehbakota / Twenty20

Czinder Tímea

2022. február 15. - 21:33

Arról is beszélt, ilyen járványadatok mellett feleslegesek a korlátozások, ősszel azonban új vírusvariáns érkezhet Európába.

A koronavírus napi fertőzési számai szerint hazánkban már két hete megtörtént a tetőzés, ami azt jelenti, a kórházban kezeltek száma most ugyan még csúcsponton van, Rusvai Miklós szerint azonban hamarosan csökkenés várható. A virológus azt is hozzátette, a kórházban kezelt fertőzöttek nagyrészt más betegségek miatt szorultak ellátásra, és az egészségyügyi intézményben derült ki, hogy pozitív a tesztjük.

Rusvai azt is elmondta, az ötödik hullám alatt jóval kevesebben kerültek kórházba vagy hunytak el, mint a harmadik és negyedik hullám során. Úgy véli, ilyen járványadatok mellett már nincs szükség további oltásokra és szigorításokra.

„Aki eddig beoltatta magát, jól tette, védekezik ezzel és akadályozza a járvány terjedését, de aki nem oltatta be magát eddig, az nyilván nem is akarta oltatni magát. Nem látom értelmét és nem látom olyan indokát most, hogy hirtelen meggondolná magát. Ezzel az ötödik hullámmal tulajdonképpen nálunk a Covid kiadta a mérgét”

– összegezte véleményét a virológus.

A jövőbe tekintve Rusvai szerint ősszel egy újabb variáns érkezhet Európába, ez azonban már csak egy náthaszerű megbetegedést okoz. Önkéntes alapon javasolná ősszel a maszkviselést, nem csupán a koronavírus, hanem más kórokozók miatt is – számolt be az Index.

Emlékeztetett arra is, a veszély még nem hárult el, a déli féltekén ugyanis csak most érkezik a tél, ami miatt az ottani országokban újabb járványhullámok vagy mutációkat okozhat. Ettől függetlenül úgy gondolja, a WHO jövőre már a világjárvány végét fogja jelezni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.