Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Rusvai Miklós szerint hamarosan tetőzhet az ötödik járványhullám

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 27. - 13:04

A szennyvízben mért örökítőanyag-koncentráció és a napi adatok alapján a virológus szakember úgy gondolja, pár héten belül elérhetünk a pandémia ötödik hullámának tetőzéséhez.

Az Infostartnak adott interjújában Rusvai Miklós kiemelte, még legalább tíz napig számíthatunk egy felfelé tartó tendenciára, és február elején fog vélhetően tetőzni a koronavírus-járvány ötödik hulláma, ahogyan azt korábban a szakemberek gondolták.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

A virológus professzor emlékeztetett, már eddig is volt két nap, amikor átcsúszott a 15 ezres értékhatáron a napi friss fertőzöttek száma; szerinte ez újra megfigyelhető lesz, de nem csak egy napon keresztül.

Rusvai Miklós arra számít, hogy a fertőzöttek számát illetően lesznek még hullámok a későbbieken is, de a kórházban ápoltak, illetve lélégezetógépen lévők számát tekintve reméli, hogy a számok messze-messze elmaradnak majd a korábbi hullámok során tapasztaltaktól.

A szakember úgy gondolja, már kijelenthető, hogy a mostani megbetegedések viszonylag enyhe lefolyásúak, és szinte a náthához hasonlíthatók. Sok esetben nehezen meghatározható tünetekre – felfázás, derékfájás – panaszkodnak a betegek, vagyis nem a tüdőgyulladás és a nehéz légzés, ami megfigyelhető.

Rusvai újfent kifejtette saját véleményét, mely szerint az omikron variánssal véget érhet a pandémia, legalábbis abban a formában, ahogyan az elmúlt években volt tapasztalható.