Rusvai Miklós: Jövő héten tetőzhet a járvány ötödik hulláma

Fotó: Pallag Andrásné asszisztens beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2022. január 22-én. Januárban a kórházi központi oltóhelyeken és járásonként egy szakrendelõben idõpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval minden csütörtök és péntek délután, valamint szombati napokon várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni oltást. MTI/Rosta Tibor

Czinder Tímea

2022. január 23. - 22:37

Az oltási akciók viszont nagyon sikeresek, háromszor annyian veszik fel a vakcinát, mint egy átlagos napon, és sokan már a negyedik oltásukat is megkapták.

Folyamatosan zajlanak az oltási akciók, a szakemberek szerint a harmadik dózis felvételére érkeznek a legtöbben. A fertőzések száma olyanokat is rábírt az oltásra, akik eddig vonakodtak; egy idős asszony arról számolt be, azért veszi fel a vakcinát, mert ha valamiért kórházba kerül, elkaphatja a koronavírust a többi oltatlan betegtől.

„Minden praxisnak kell januárban egy-egy hétvégét vállalni, úgy látom, hogy a praxisok zöme ezt szívesen csinálja, hiszen a betegeik érdekeit szolgálja”

– nyilatkozott be Princz János pécsi háziorvos.

Sebestyén Andor, a PTE klinikai központjának elnöke úgy véli, nagyon nagy sikere van az oltási akciónak. Elmondása szerint óriási az érdeklődés, az átlag napokhoz képest pedig kétszer, néha háromszor annyi esetszám fordul elő vakcinázás szempontjából. Hozzátette, az oltakozók 30 százaléka már a negyedik oltást is felvette.

Rusvai Miklós is nyilatkozott a híradónak, véleménye szerint 7-10 napon belül tetőzhet a járvány ötödik hulláma, vagyis jövő héten.

„Most az omikron esetében annak, aki többé-kevésbé egészéges, nem kell félnie a fertőződéstől, hiszen ez a vírus kórokozóképességében gyengébb, mint az eddigi változatok”

– mondta a virológus.

Hozzátette, az omikron variáns gyors terjedése miatt következhet be a gyors tetőzés, utána pedig átmeneti, hirtelen csökkenésre számít a fertőzések számát illetően.