Rusvai: az iskolák bezárása az utolsó fegyver a koronavírus-járvánnyal szemben

Pécs, 2020. november 13. Nagy Ákos, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának adjunktusa Virtuális közösségek órát tart az egyetem hibrid oktatásra berendezett tantermében 2020. november 13-án. A koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt újabb kormányzati védelmi intézkedések szerint november 11-től az iskolák a középfokú oktatás 9. osztályától, továbbá az egyetemek és főiskolák digitális munkarendre tértek át. MTI/Sóki Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021.február.28 - 16:09

A virológus szakember szerint az iskolák bezárása járványügyi szempontból tökéletes megoldás lenne, azonban ennél többet már nem lehet tenni a covid-járvány terjedésének megfékezésére.

Az RTL Klub Híradójának adott interjúban Rusvai Miklós kiemelte, egészségügyi és járványügyi szempontból az iskolák bezárása mindenképpen hasznos lenne, egyúttal figyelmeztetett, nem csupán az egészségügyi szempontok számítanak egy ország életében.

” A döntéshozóknak figyelembe kell venniük az embereket is, hiszen sokan már nagyon-nagyon unják ezt az egészet, és valószínűleg még jobban lázadoznának egy újabb zárás ellen. Az iskolák csak azért jelentenek veszélyt, mert ha kötelező, akkor nagyon sok embert mozgat.”

“A szülők viszik az iskolába, a nagyszülők hozzák haza a gyerekeket. Ha az iskolákat bezárják, akkor a szülők is részben otthonmaradásra kényszerülnek. Ez egy tökéletes, teljes lefékezése lenne az országnak járványtani szempontból. Ennél többet már nem tudunk tenni.”

A virológus professzor úgy gondolja, sok múlhat azon, miként alakulnak majd a legfrissebb szennyvízadatok, az örökítőanyag változásával ugyanis előrejósolható a pandémia lokális lefolyása.

“A szennyvízadatok szerencsére kedvezőek: vagy stagnálnak, vagy kissé csökkennek. A 8. heti adatok most fognak érkezni, ezek már mutatják majd a koronavírus elleni vakcinázás hatásait is. Ha romló tendenciákat fogunk tapasztalni, akkor elkerülhetetlen lesz a szigorítás.”