Rokkantnyugdíjas lett az iskolás fiú, miután osztálytársai megvakították

Fotó: Shutterstock/Rawpixel.com
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 15. - 14:07

Gergő, a szegedi fiú az iskolapadból került rokkantnyugdíjba, miután osztálytársai megvakították. A bántalmazás komoly károkat okozott, hat év után megszületett a jogerős bírósági döntés.

Lovász Gyöngyiék középső gyermeke, Gergő sajátos sajátos nevelési igényű, tanulászavaros fiú volt, és bár az általános iskolában jól teljesített, középiskolába egy tanulási és magatartási zavarokkal küzdő gyerekek számára fenntartott szegedi intézménybe íratták – itt kezdődtek a gondok. 

Az osztálytársai piszkálták, rugdosták, többször megverték a fiút, illetve rendszeresen elvették tőle az uzsonnáját vagy a zsebpénzét – írja az ATV a Blikk alapján.

„Hogy verbálisan és fizikálisan is bántalmazzák, a fiam csak később mondta el. Az osztályfőnökkel minden atrocitás után beszéltem, de semmi sem történt, az iskola nem segített nekünk“

– emlékezett vissza az édesanya. 

2010-ben a fiú szemébe fenyődobozt dobtak az iskolatársai, amelynek következtében egy levált retinadarab miatt a gyerek 90 százalékos látáskárosodást szenvedett. A segítségnyújtás elmaradt, a szülők pedig azt állítják, nem is tájékoztatták őket az esetről. Ezután ráadásul egy vonalzóval Gergő szemébe csaptak, és fel is akarták gyújtani a ruháját. A szülők azt a választ kapták az iskolától, hogy tegyenek feljelentést, ugyanis ők nem tudnak mit tenni. 

Az eljárás hat évig húzódott, majd végül jogerősen pénzbírságra és közmunkára ítélték az akkor 18 éves zaklatókat. A bíró azzal indokolta az enyhe büntetést, hogy a vádlottak az elkövetéskor kiskorúak voltak. 

„A bíróság döntése szerint az iskolának és a két fiatalnak egyetemlegesen négymillió forintot kell fizetniük kártérítésként, vagyis, akinek lesz pénze, attól kapjuk a megítélt összeget, de még nem jutottunk hozzá“

– mondta az édesanya. 

Gergő édesanyja nehezményezte, hogy az oktatási intézmény csak azt ismerte el, hogy a fia szemsérülése a bántalmazás miatt következett be, a pszichés károkat nem, miközben az igazságügyi pszichológus jelentése szerint a bántalmazás hosszútávú következménye a pszichés elváltozás. 

„Gergőn ez az összeg nem segít, és nem is ez a lényege a dolognak, ugyanis a látáskárosodása miatt rokkantnyugdíjas lett, ahogy kikerült az iskolából. Havi nyolcezer forint életjáradékot kap, ami épp kifutja a műkönnyadagját, de egyébként még ebből sem láttunk semmit sem.”

Az édesanya felhívja a szülők figyelmét, hogy ne hagyják annyiban, ha gyermeküket zaklatás éri az iskolában, bár tapasztalatuk szerint az igazságszolgáltatás nincs felkészülve az ilyen helyzetekre.