Rezsidrágulást is bevállalnának a magyarok, ha a zöldítés a cél

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 27. - 22:55

Az EU klímaváltozás elleni intézkedéscsomagja az energiafelhasználáson belül a zöldenergiát helyezné előtérbe a fosszilis forrásokkal szemben.

A Pulzus Kutató és a Napi.hu közös felméréséből kiderült, hogy a magyar állampolgárok 51 százaléka hajlandó lenne többet fizetni a rezsiért, ha valóban bekövetkezne a környezetvédelem szempontjából igencsak előnyös zöld fordulat.

Az Európai Bizottság Fit for 55 nevű klímaváltozási csomagja értelmében 2030-ra az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenteni kell az EU károsanyag-kibocsátását. Ez a kvóta sokak számára nehézségeket jelenthet, ám ha időben felkészülünk az átállásra, akkor nem okozhat gondot a zöldülés.

Fazekas Dóra, a Cambridge Econometric budapesti igazgatója elmondta, az, hogy a kvótáknak milyen hatása lesz az egyes háztartásokra, nagyban függ az egyéni körülményektől: mennyit vezetnek autót, mivel és mennyit fűtenek, mekkora a havi jövedelmük, és ebből mennyit költenek rezsire.

A közvélemény-kutatás eredménye alapján az 51 százalékos elfogadottságon felül a magyar lakosság 29 százaléka egy fillérrel sem hajlandó többet költeni a rezsire, míg 20 százalékuk úgy gondolja, a zöldenergiának olcsóbbnak kellene lennie.

A támogatók 34 százaléka akár 10 százalékkal is többet fizetne, 12 százaléknak még 30 százalékos áremelkedés is beleférne. 30-50 százalékos, valamint ennél is nagyobb drágulást 2 és 1 százalék vállalna.

Életkor alapján a fiatalok (18-39 évesek) 40 százaléka fizetne 10 százalékkal többet a rezsiért, és csak 20 százalékuk utasítja el a drágulást, 17 százalékuknak pedig a 10-30 százalékos áremelés is belefér a klímaváltozás elleni harcban. Közben a nyugdíjas korúak 36 százaléka nem hajlandó többet fizetni az áramért és gázért, csak 31 százalékuk fogadna el egy 10 százalékos rezsidrágulást – írta a lap.