Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Sok embert kellett kimenteni a Balatonból pénteken

Fotó: police.hu
not image

Takács Petra

2022. augusztus 20. - 18:52

Halálos baleset ugyan nem történt, viharos körülmények között több mint veszélyes a Balaton vízén tartózkodni.

A balatoni járőrüknek is sok dolguk akad egy nyári szezon alatt, sajnálatos módon vannak, akiken már nem lehet segíteni. Idén is voltak halálos áldozatai a nyárnak a Balaton vízén, noha ez minden esetben elkerülhető lehetett volna.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

Pénteken kora délután a viharos szél veszélyes hullámokat generált a Balatonon, és a strandolók több esetben kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízi-rendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni.

Műszaki hibás vagy homokpadra futott vitorlások utasait, az erős hullámzásban elsodródó szörfösöket, vízibicikliseket és kimerült úszókat segítettek ki szorult helyzetükből az egyenruhások – írja a police.hu. A másodfokú viharjelzés ideje alatt nyolc esetben tizenhat embert mentettek ki a tóból.

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.