Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Rejtélyes objektum száguldott el az ISS-en dokkoló SpaceX-űrhajó mellett

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. november 12. - 19:47

Sikeresen csatlakozott a SpaceX Crew Dragon űrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz csütörtök este – az eseményről készült felvételeken egy azonosítatlan repülő tárgy tűnt fel.

A Crew Dragon pilótája, Tom Marshburn éppen az irányítóközponttal beszélte meg a dokkolással kapcsolatos teendőket, amikor szinte a semmiből észlelt egy furcsa objektumot, amit egy eszméletlen sebességgel cikázó gombhoz hasonlított.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Az első aggodalmak hamar eloszlottak, ugyanis kiderült, hogy elkerüli őket a rejtélyes tárgy, nem sokkal később pedig a NASA mérnökei tájékoztatták az űrhajóst, hogy minden bizonnyal egy űrszemétről lehetett szó, ami az egyik modul külső borításáról válhatott le.

A kapszula a parányi incidenst leszámítva egyébként sikeresen csatlakozott az ISS-hez, miközben a fedélzeten tartózkodó asztronauták a Karib-tenger felett 423 kilométeres magasságban repültek – olvasható a The Washington Post beszámolójában.

Habár előzetesen az amerikai űrügynökség szakemberei kozmikus hulladékként regisztrálták a misztikus tárgyat, későbbi elemzések során nem tudták kétséget kizáróan megállapítani az eredetét, így gyakorlatilag még mindig ufóként, vagyis azonosítatlan repülő tárgyként tartják számon.

Az űrszemét problematikája az elmúlt hónapokban egyre súlyosabbá vált, nyáron orosz és kínai műholdmaradványok veszélyeztették a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó legénységet, egy alkalommal pedig kontaktus is kialakult a szatellitek között, ám szerencsére az ISS-t nem érintették.