Idén is rengeteg pénzt költenek a magyarok karácsonyi ajándékokra

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 30. - 21:22

Átlagosan 51 500 forintot költünk karácsonyi ajándékokra, minden negyedik ember pedig elektronikai cikket is vesz szeretteinek körülbelül 44 000 forint értékben.

A Dell Technologies Magyarország legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatásából kiderült, a legnépszerűbb elektronikai termék az okosóra, a kütyü vásárlók 18 százalékánál ez is kerül a fa alá, ezt kicsit lemaradva követi az okostelefon (15%), a bluetooth fejhallgató (14%), a laptop (12%) és a játékkonzol (10%).

Kiemelkedő azoknak az aránya (79%), akik a kütyük terén csak az új termékekben bíznak és nem szeretnének használtat ajándékozni. A válaszadók 17 százaléka szívesen ad használtat is, ha újszerű és jó állapotban van, és csupán 4 százalék bízik bennük annyira, hogy többször ajándékozott már használt cikket.

Tudatosan készülünk az ünnepekre, a válaszadók negyede (26%) akár több hónappal korábban beszerzi az ajándékokat, de a megkérdezettek 30 százaléka is legalább egy hónappal karácsony előtt megvesz mindent, vagyis a felmérésben résztvevők fele már akár most minden ajándékot be is csomagolhatna.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A felmérésben részt vevők több válaszlehetőséget is megadhattak annak kapcsán, hogyan tájékozódnak, illetve milyen szempontok alapján választanak. Általában a webáruházak ajánlatainak böngészésével kezdenek (54%), de a kitöltők harmada (35%) termékteszteket is szívesen olvasgat, és az ismerősök ajánlására is hasonlóan sokan adnak (29%).

A válaszadók több mint fele (56%) a választott termékek egy részét online veszi meg, másik részéért pedig felkeres valamilyen üzletet.