Peking szerint amerikai hadihajók illetéktelenül léptek be kínai vizekre

MTI/AP/Amerikai haditengerészet/Jesse Monford
not image

Kulcsár Péter

2021. május 20. - 15:11

Az Egyesült Államok folyamatosan tengeri flottákat küld azokba a térségekbe, amelyek geopolitikai szempontból mind a mai napig vitásak, ezt pedig Kína sosem nézi jó szemmel.

A kínai hadsereg csütörtöki közleményében jelezte, a USS Curtis Wilbur belépett a területi viták kereszttüzében lévő Paracel-szigetek környékére, és mindezt engedélykérés nélkül tette meg – írta a Szputnyik hírportál.

Peking kiemelte, a hajók és a repülőgépek az Arleigh Burke-típusú irányított rakétarombolót követték, amellyel szerintük az amerikaiak megsértették Kína szuverenitását, és aláásták a régió békéjét és stabilitását.

Az incidens alig egy nappal azután történt, hogy egy csatahajó Tajvan partjaihoz közel húzott el az óceánban, amit Kína szintén agresszióként és provokációként értékelt.

A Dél-kínai-tengerben található szigetek a második világháború vége óta geopolitikai viták tárgyát képezik, ám a területek nagy részét a mai napig a kínai hadsereg kontrollálja.

Mivel az USA rendszeresen küld hajókat a térségbe a szabadság megőrzése érdekében, ezért nem meglepő, hogy Peking sérelmezi az eseményeket, hiszen lényegében arról van szó, hogy el akarják kerülni Kína további terjeszkedését.