Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Parragh László a katáról: A szabály volt hibás, a szabályon kellett változtatni”

Fotó: Parragh László, az MKIK elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Fókuszban a külpiacok címû évnyitó rendezvényén Budapesten 2022. március 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd

Czinder Tímea

2022. július 13. - 13:01

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ahhoz, hogy az ország működjön, mindenkinek részt kell vállalnia a terhekben.

Az Országgyűlés keddi döntését követően jelentősen leszűkült a kör, amely továbbra is igénybe veheti a kedvezményes katás adónemet; a szigorítás szükségességét Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vetette fel, ugyanakkor elismerte, ő maga „nem húzta volna ilyen szorosra a nadrágszíjat”.

Soron kívül Legjobb barátja behívása miatt nyitott tüzet egy toborzótisztre egy férfi Szibériában

Az InfoRádióban elhangzott interjúban az elnök elmondta, a változtatást az indokolta, hogy olyanok is élhettek a könnyített adózás lehetőségével, akiket a törvényalkotó eredetileg nem célzott meg – olvasható az Infostart cikkében.

A kata bevezetésekor nagyjából félmillió adózóval kalkuláltak, ami egész pontosnak bizonyult, mivel végül 450 ezren éltek a lehetőséggel, közülük sokan azonban munkaviszony helyett választották a katát, ami a kamarai elnök szerint „nem volt ízléses”.

“Azt tisztán lehetett látni, hogy minél több munkavállaló választja a katát, annál kevesebb közteher folyik be, következésképpen mindenki más, aki nem ezt az adózást választja, több adót fog fizetni”

– érvelt Parragh László.

Ezek az emberek nem követtek el olyasmit, amivel jogszabályt sértettek volna, egyszerűen csak éltek a kiskapu lehetőségével, így az adóhatóság sem tudott ellenük fellépni. Mivel a szabály volt hibás, megoldást csak a szabály megváltoztatásától lehet remélni.

A 450 ezer katás adózóból alig 100 ezer maradt, a kimaradók azonban többféle lehetőség közül választhatnak: működhetnek tovább Bt-ként, költségadózóként vagy átalányadózóként, az elnök szerint sokan megtalálják majd ennek a technikáját.

Bár a MKIK január 1-től szeretett volna változást, a módosítások már szeptembertől életbe lépnek, Parragh László azonban hozzátette, szerinte a módosítás túlzottan erőteljesre sikeredett.

“Én nem húztam volna ilyen szorosra a nadrágszíjat őszintén szólva. Szerintem olyanokat is kiszorítunk a katázásból, akik egyébként meg kellene, hogy találják a helyüket ebben a rendszerben. Én bízom abban, hogy finomhangolással még lehet egy kicsit javítani, módosítani”

– közölte az elnök.

A kiszorulók a jövőben csak jóval nagyobb teherrel járó adózási formák közül választhatnak, Parragh azonban úgy véli, az egészségügy, az oktatási rendszer és a nyugdíjrendszer nem működhet zökkenőmentesen közteherviselés nélkül. A szolgáltatásoknak ára van, a közteherviselés lényege pedig az, hogy mindenkinek ki kell vennie belőle a részét, hogy az ország működhessen.