Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,217 $

Az írók is tiltakoznak a kata-szigorítás ellen, mivel a kormány érdemi szakmai egyeztetés nélkül döntött

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. július 13. - 10:14

A Szépírók Társasága is tiltakozik a kata-szigorítás gyors és érdemi szakmai egyeztetés nélküli bevezetése ellen.

A Szépírók Társasága a közösségi médiában tett közzé egy bejegyzést, a “kisadózó vállalkozások tételes adójáról” (kata) szóló új törvényjavaslat bevezetése ellen, s arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy azt jelenlegi formájában ne fogadják el. Habár a felhívás már okafogyottá vált, mivel elfogadásra került a módosítás, rendkívül fontos a társaság álláspontja.

Soron kívül Továbbra sincsenek biztonságban az autópályák energiaelnyelői

A Szépírók Társasága az ország legnagyobb független irodalmi szervezete, mely írók, irodalomtörténészek, kritikusok, fordítók és irodalomszervezők egyesülete, akiket közvetlenül is érint a kata adózás szigorítása, bejegyzésükben pedig úgy fogalmaztak:

“A Szépírók Társasága elnöksége tiltakozik a „kisadózó vállalkozások tételes adójáról” szóló új törvényjavaslat bevezetése ellen, és arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy azt jelenlegi formájában ne fogadják el!

Az úgynevezett “kata” egy évtizede jelenti, mások mellett, a művészeti szektorban vállalkozóként dolgozók számára az egyetlen menedéket, lehetőséget a legalább megközelítőleg tisztességes megélhetésre és az utolsó biztos pontot a már így is kellőképpen kaotikus magyarországi adózási rendszerben.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a törtvényjavaslat érdemi szakmai egyeztetés nélkül született meg, tartalmi szempontból nem átalakítást, hanem lényegében megszüntetést jelent, a kapkodás pedig (július 12-i tárgyalás és elfogadás, tárgyév szeptember 1-i bevezetés) meggondolatlanságot, rosszabb esetben tudatos destruktív szándékot sejtet, így az új kata-törvény a irodalmi szakma számára jelen formájában elfogadhatatlan.

Nagyon szívesen kifejtenénk (és eddig is kifejtettük volna) részletesen ellenérveinket a törvényjavaslat egyes pontjaival kapcsolatban, megfogalmaznánk javaslatainkat arról, miként lehetne módosítani, fejleszteni, korszerűsíteni a kisadózást, felsorolnánk aggályainkat a radikális átalakítással szemben, de így, a törvényjavaslat tárgyalásával és várható elfogadásával egy időben csak a rövid, tárgyilagos és egyértelmű tiltakozás lehetősége marad. Szolidárisak vagyunk azon szakmákkal, amelyek várhatóan szintén elszenvedői lesznek az átalakításnak, és összefogásra, közös tiltakozásra hívjuk fel az érintett szakmai szervezeteket, érdekképviseleteket.

A Szépírók Társasága elnöksége”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.