Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Betegei 45 százalékát félrediagnosztizálta egy orvos

TÉMÁK:
#18 #orvos
Fotó: Unsplash/Sasun Bughdaryan
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Michael Watt belfasti orvos betegei 45 százalékát félrediagnosztizálta, melynek következtében gondozásában 44 beteg vesztette életét.

A kegyvesztett volt neurológus, Michael Watt gondozásában 44 beteg hunyt el, miután félrediagnosztizálta őket, ez pedig még csak most derült ki, miután a betegek klinikai feljegyzései felülvizsgálták a magas halálozási arány miatt.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

Kiderült, hogy 2018-ban Watt több mint 2500 észak-írországi neurológiai betegét, köztük gyermekeket is visszahívtak az esetek felülvizsgálata okán.

2018-ban egy független vizsgálatot indítottak, mely megállapította, hogy az orvos részéről számos mulasztás történt, a Belfast Health Trust pedig nem tett semmit azért, hogy azonosítsa a neurológus gyakorlatával kapcsolatos problémákat, márpedig ha időben felismerték volna, sok ember talán még ma is élhetne.

Tavaly októberben törölték is az orvost a nyilvántartásból, a Guardian jelentése szerint pedig most 44 elhunyt beteg esetét vizsgálták felül, mely rávilágított a gyógyszerfelírással és a diagnosztikával kapcsolatos aggályokra: a 44 betegből álló csoportban 45 százalékos volt a téves diagnózisok aránya.

Amennyiben az elhunytak családja kéri, úgy orvosszakértőhöz vagy halottkémi vizsgálatra utalják az elhunytak holttestét, hogy megállapítsák a halál okát. A Szabályozási és Minőségfejlesztési Hatóság (RQIA) elnöke, Christine Collin rámutatott, a családok beszámolói egyértelműen szemléltetik, hogy az orvos mulasztásai milyen szörnyű következményekhez vezettek, hozzátéve, hogy a legfiatalabb félrediagnosztizált beteg mindössze 14 éves volt.