Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,55 Ft
Euró
381,62 Ft
Font
444,64 Ft
Bitcoin
43,678 $

Mióta itt jártál:

Önmérsékletre szólította fel Izraelt az EU

Josep Borell szerint a civilek védelme érdekében fontos lenne, hogy a harcokat több alkalommal is szüneteltessék.

Fotó: Palesztinok túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépületek romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lévő menekülttáborban 2023. november 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. Palesztin vezetők szerint az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 11 078-at a palesztinok lakta területeken. MTI/AP/Fatima Sbair
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

A harcok azonnali szüneteltetése és humanitárius folyosók biztosítása elengedhetetlen a Gázai övezetben, hogy az életmentő eszközök, valamint a víz és az élelmiszer eljusson a rászoruló lakossághoz – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn. Josep Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy az izraeli-palesztin helyzet mellett továbbra is figyelemmel kell kísérni az ukrajnai háborút.

Az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozását megelőzően újságíróknak nyilatkozva Josep Borrell közölte: az izraeli-palesztin fegyveres konfliktussal kapcsolatban a hangsúly azon van, hogy azonnal, illetve azon, hogy nem csupán egy, hanem számos alkalommal kell szüneteltetni a harcokat, hogy a polgári lakosság elhagyhassa az érintett övezetet. Soron kívül Január elsejétől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege

Az EU elítéli, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet pajzsként használja a civileket, ugyanakkor felszólítja Izraelt, hogy tanúsítson maximális önmérsékletet a polgári lakosság védelmének biztosítására – húzta alá.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos a külügyminiszteri tanácskozásra érkezve a gázai harcok szüneteltetésére és a szükséges eszközök, valamint üzemanyag szállítására szólított fel, hogy – mint kiemelte – a kórházak továbbra is működni tudjanak a területen.

„Sürgősen ki kell tűzni, majd tiszteletben kell tartani a humanitárius tűzszüneteket” – fogalmazott Lenarcic, majd hozzátette: az üzemanyagnak be kell jutnia a Gázai övezetben, a kórházaknak több mint fele ugyanis leállt, elsősorban az üzemanyag hiánya miatt. Égető szükség van üzemanyagra – mondta.

Annalena Baerbock német külügyminiszter érkezésekor kijelentette: megérti a humanitárius tűzszünet fontosságát, ugyanakkor ezzel összefüggésben kételyeinek adott hangot Izrael biztonságának, valamint a Hamász által túszul ejtettek életének szavatolása tekintetében.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azt hangsúlyozta: megoldást kell találni az izraeli-palesztin konfliktus lezárásra, de a megoldásnak nem lehet része a Hamász. A Hamász nem azonos a palesztin néppel – húzta alá. Kijelentette továbbá: a kórházak nem részei a harcmezőnek. A létfontosságú eszközök nélkül a kórházban ápoltak meghalnak – figyelmeztetett a luxemburgi külügyi tárcavezető.

José Manuel Albares Bueno, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Spanyoloroszág külügyminisztere arról beszélt, hogy az uniós tagországok részéről politikai horizont biztosítására van szükség a palesztinok számára, ez pedig egyedül a kétállami megoldás, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozása lehet. Egy földrajzilag egységes palesztin állam létrehozására van szükség Izrael teljes körű biztonságának szavatolása mellett – húzta alá a spanyol külügyi tárcavezető.