Az öngyilkosság a második vezető halálok az európai fiatalok körében

Fotó: Unsplash/Nicolò Canu
not image

Borbély Fanni

2021. október 16. - 19:40

Az öngyilkosság a második számú halálok az Európában élő fiatalok körében – derült ki az Unicef nemrégiben közzétett, a fiatalok mentális egészségének állapotáról szóló jelentéséből.

Az “On My Mind” című kutatás – amelyet péntek délelőtt mutattak be az Európai Bizottságnak – megvizsgálta a mentális egészségüket károsító fő elemeket, és cselekvési pontokat fogalmazott meg a kormányok számára a probléma kezelése érdekében.

“Mindazok ellenére, amit tudunk, a kormányok és a társadalmak sokkal, de sokkal kevesebbet fektetnek a mentális egészség előmozdításába, védelmébe és gondozásába, valamint a gyermekek, fiatalok és gondozóik lelki egészségének védelmébe”

– áll a jelentésben.

Európában évente 1200 10 és 19 év közötti gyermek és fiatal vet véget az életének, ami azt jelenti, hogy naponta három kamasz követ el öngyilkosságot. Eközben a jelentés szerint Európában a 10-19 éves fiúk és lányok 16,3 százaléka szenved mentális zavarban, ami 9 millió fiatalnak felel meg.

Belgiumban ez az arány megegyezik az európai átlaggal. Ha a nemek szerinti különbségeket vizsgáljuk, a 10-19 éves lányok valamivel kisebb valószínűséggel szenvednek mentális zavarban (16 százalék), mint a fiúk (16,6 százalék).

A belgiumi fiatalok által kifejezett aggodalmakat illetően a digitális technológia használata és a mentális egészség közötti összetett kapcsolat, valamint a családon belüli erőszak állt a lista élén. Több gyermek is úgy érvelt, hogy sürgősen szükség van arra, hogy megfelelő támogatást nyújtsanak a szülőknek és a gyerekeknek, egy 17 éves fiú így nyilatkozott:

“Embereket kell felvenni, például szociális munkásokat, akik elkísérik a családokat. A szülőknek máson kell levezetniük a dühüket, nem rajtunk”.

A nonprofit szervezet szerint a vezetés és az elkötelezettség hiánya áll a probléma hátterében, mivel eddig nem sikerült megfelelő módon reagálni erre az egyre növekvő problémára. Bár az Unicef elismerte, hogy a világjárvány egy egész generáció mentális egészségét és jólétét veszélyezteti, hangsúlyozta azt is, hogy “lehetőséget kínál a jobb visszaépítésére” – írja a Brussels Times.

A kutatók három alapelvet – a vezetők elkötelezettségét, amelyet befektetésekkel támogatnak; a stigmák lebontását és a mentális egészségről szóló beszélgetések megnyitását célzó kommunikációt; a kapacitások megerősítését célzó fellépést – terjesztettek elő, amelyekre a következő időszakban összpontosítaniuk kell – hangsúlyozták.

“Az Európai Unió intézményeinek fokozniuk kell a jobb felépülés érdekében tett intézkedéseiket, megteremtve az ellenállóbb nemzeti egészségügyi és szociális védelmi rendszerek alapjait, miközben a felépülés középpontjában az új generáció jóléte áll”

– áll a jelentésben.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.