Tudta a Facebook, hogy az Instagram káros a tinilányok mentális egészségére

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 16. - 16:12

Tisztában volt vele a Facebook, hogy lelki károsodásokat okozhat az Instagram a tinédzser lányoknál, az erről szóló kutatásokat azonban két éven keresztül visszatartotta.

A The Guardian hírportál egy kiszivárgott dokumentumra hivatkozva arról írt, a cég munkatársai már 2019 óta kutatják, milyen hatással van a közösségi média a fiatalok lelkiállapotára.

Kiderült, hogy minden harmadik tinilánynál romlanak a testképzavarok, a kamaszlányok 32 százaléka ugyanis azt mondta, hogy amikor rossz érzéseik támadtak testükkel kapcsolatban, az Instagram hatására sokkal rosszabbul érezték magukat.

Hozzátették, hogy a lányok főként az Instagramot okolják az egyre intenzívebbé váló szorongásaik és depressziójuk miatt, és ez a reakció nemcsak a fiatal, hanem az idősebb korcsoportnál is megjelent.

A Facebook vezetői már évek óta tudtak a kutatás eredményeiről, azonban sorra elhallgatták létezését, kedden pedig azzal védekeztek az Instagram képviselői, hogy a jövőben majd visszafogják a gyönyörű, hibátlan testhez köthető népszerűsítő posztokat.

Mindeközben Karina Newton, a vállalat közösségi kapcsolatokért felelős vezetője elutasította a vádakat, melyek szerint az Instagram használata közvetlenül felelne a tinédzser lányok mentális állapotának romlásáért:

„A közösségi média általános jólétre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások vegyes eredményeket hoztak, és a saját kutatásaink külső eredményekre támaszkodtak. Csak az számít, hogy az emberek hogyan használják a közösségi médiát, és milyen lelkiállapotban vannak használat közben.”