Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,42 Ft
Euró
380,31 Ft
Font
443,06 Ft
Bitcoin
41,843 $

Nyugdíjszakértő számolta ki, pontosan mennyi pénzt kaphatnak az idősek novemberben

Farkas András 3,6%-os nyugdíjemelésre számít idén. Elmondása szerint az átlagnyugdíjak ezzel 216 ezer forintra emelkedhetnek, az egyszeri kiegészítés összege pedig mintegy 80 ezer forint lehet.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Farkas András nyugdíjszakértő az InfoRádiónak tett nyilatkozatában kijelentette, feltétlenül szükség van kiegészítő nyugdíjemelésre novemberben. A pontos mértékét szeptember végén dönti el a kormányzat, és október elején jelenik meg az erről szóló kormányrendelet, majd a novemberi nyugdíjak érkeznek már emelt összegben. Mivel ez egy január elsejétől visszamenőleges kiegészítő korrekció lesz, ezért egy egyösszegű emelési különbözetet is kézhez kapnak a jogosultak.

„Minden számítás arra mutat, hogy az infláció idén 15%-nál magasabb lesz. A nyugdíjasok szerint sokkal, de sokkal magasabb, de a KSH eddigi számai is azt mutatják, hogyha az átlagát nézzük az első nyolc hónap tényadatainak, akkor az általános inflációnak az átlaga az 21,98%-os, a nyugdíjas infláció első nyolchavi átlaga meg 23,28%-os, tehát látszik, hogy a 15%-hoz képest sokkal magasabb a tényadatok szerinti átlag, de természetesen nem az első nyolc hónap átlaga számít, hanem az egész éves átlag” Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

– magyarázta.

Majd a szakértő azzal folytatta, „a nyugdíjtörvény szerint a magasabb mértékű inflációhoz kell igazítani a kiegészítő nyugdíjemelést, ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános, akkor a nyugdíjas inflációhoz kell viszonyítani, és ha az tényleg 19,1% körül alakul, akkor azt jelenti, hogy 3,6%-os emelésre lesz szükség” – írta meg az Infostart.

De arra is felhívta a figyelmet, hogy még a korrekcióval sem feltétlenül marad meg a nyugdíjak vásárlóereje, mert a dupla becslés alapján tartják karban a nyugdíjak reálértékét, és az éves, tényleges infláció ettől eltérhet, viszont utána már nincs korrekció. „Ez csak akkor lenne lehetséges, ha lenne egy kiegészítő intézkedés, hogy utólag is meg kell nézni, a tényleges infláció hogy alakult, és ha az magasabb lenne, mint amennyivel emelkedtek a nyugdíjak, akkor azzal is ki kéne egészíteni a következő évben, de erről egyelőre nincs szó” – tette hozzá.

A kiegészítő nyugdíjemelés költsége elérheti akár a 200 milliárd forintot is, mert egy százalékpontnyi plusz emelés körülbelül 55 milliárd forintba kerül. Farkas András emlékeztetett, ennek a fedezetét meg kell teremteni a költségvetésben, miközben az erre az évre tervezett hiány már összegyűlt augusztus végéig. Véleménye szerint „komoly feladat lesz összekaparni a fedezetét a nyugdíjemelésnek, de ezt előírja a törvény, végre is fogják nyilván hajtani”. Számításai szerint ha valóban 3,6%-os lesz az emelés, akkor a 208 500 forintos átlagnyugdíj felmehet 216 ezer forintra, és mellé egy összegben a jogosultak megkapnak egy 82 ezer forintos kiegészítést, ami az előző 10 hónapra, meg a 13. havi nyugdíjra vonatkozik.