Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Nyugdíjas előzte meg a katasztrófát, emlékezett rá, hol van a bomba

Fotó: A IX. kerületben, a Kvassay híd és a Duna közötti zárt építési területen zajló földmunkák során elõkerült második világháborús, GP-2000 típusú, amerikai gyártmányú, egytonnás légibomba 2020. december 13-án. A honvédség tûzszerészei ezen a napon este végzik el a bomba hatástalanítását. A tûzszerészmûvelet idejére a rendõrség mintegy 1 kilométer sugarú körben lezárta a területet. MTI/Mihádák Zoltán

Czinder Tímea

2022. január 16. - 18:55

Életeket menthetett a gyermekkori emlék.

Tragédia is történhetett volna egy spanyolországi építkezésen, ha egy nyugdíjas férfinak nem jut eszébe, éppen arra a területre zuhant le egy bomba 80 évvel korábban. A Reuters beszámolója szerint az eset Maellában történt, a munkálatokat pedig ezt követően azonnal leállították.

„Egy helyi lakos figyelmeztette a tulajdonost, hogy óvatosnak kell lenniük a munkálatok során, mert a polgárháború idején, amikor ő hatéves volt, bombázás érte a várost, az egyik bomba pedig nem robbant fel. Később betont öntöttek rá, majd betemették, és az eszköz eltűnt szem elől”

– állt a polgárőrség közleményében.

Fémdetektorok segítségével sikerült is rátalálni az 50 kg-os bombára, amelyet még az 1936-1939-es háborúban a Francisco Franco tábornok nacionalista csapataival szövetséges olasz légierő dobott a városra. A tűzszerészek január 10-én robbantották fel az eszközt, az esetet pedig másnap hozták nyilvánosságra.