Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,147 $

A NAV figyelmeztetett: aki az internetről rendel dohányterméket, törvényt sért

Fotó: Unsplash/CDC
Bűnügy
not image

Takács Petra

Szerkesztő

Ez pedig nem csupán magára a dohányra vonatkozik: a füst nélküli dohánytermék, dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék vagy töltőfolyadék elektromos cigarettákba egyaránt lefoglalásra kerül.

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el – írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

A NAV a nemzetközi futárszolgálatok forgalmában egyre többször talál dohányzás helyettesítésére szánt nikotintartalmú termékeket. Ezeket többen is interneten, külföldről rendelik meg.

Az ilyen termék, úgynevezett snüssz dohánygyártmánynak minősül, ezért magánszemélyként internetről rendelni illegális. Az ilyen tartalommal érkező küldeményeket – legyen az füst nélküli dohánytermék, dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék vagy töltőfolyadék elektromos cigarettákba -, nikotintartalomtól függetlenül minden alkalommal lefoglalják, akkor is, ha a megrendelők megfizették a feladónak az adót érte.

A termékek lefoglalása, elkobzása és megsemmisítése mellett ilyen ügyekben a NAV akár százezer forintot is meghaladó jövedéki bírságot szab ki – közölték.

Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz „snüsszt” is. Ez a tevékenység csak jövedéki engedéllyel végezhető – hangsúlyozta közleményében a NAV.

(MTI)