Több évtizednyi munka után lekapcsolhatják a Voyager űrszondákat

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. június 24. - 00:44

Az évek alatt több mint 33 ezer felvételt készítettek, emellett számos értékes adatot szolgáltattak a NASA-nak.

Számos tudományos áttörés köthető a NASA által 1977-ben felbocsátott Voyager-űrszondákhoz, amelyek közel 45 évvel később is végzik a munkájukat, hiszen folyamatosan szolgáltatnak adatokat a rendszer kezelőinek.

A Scientific America szerint eredetileg csak 4 évnyi működésre tervezték a szondákat, emellett az energiakészletük is rohamosan csökken, így a NASA hamarosan elkezdi az eszközök fokozatos lekapcsolását.

A Voyager-1 és Voyager-2 szondákat kezdetben azért bocsátották útnak, hogy megvizsgálhassák a Naprendszer bolygóit, amelyekről információkat küldtek a Földre, ma már azonban ennél is több adatot szolgáltatnak.

Többek között az űrben lévő sugárzást, valamint a töltött részecskék viselkedését is elemzik, s bár az energiakészletük fogytán van, a NASA szerint egy jó ideig még biztosan nem lesz szükség arra, hogy teljesen lekapcsolják őket.

A becslések alapján még 2030 után is képesek lesznek adatot szolgáltatni, amennyiben csak a legszükségesebb berendezéseket működtetik tovább – derül ki a hvg.hu beszámolójából.

Az űrszondáknak rengeteg dolgot köszönhetünk, hiszen több mint 33 ezer felvételt készítettek, amelyek által új ismereteket szerzett az emberiség, illetve egy olyan „válogatást” is hordoznak, amelyet idegen civilizációknak szántak.

Az ebben szereplő képek és hanganyagok egyfajta üdvözlőkártyaként szolgálnak, amelyek az emberiség legnagyobb eredményeit mutatják be, a szondák eddigi útja során azonban egyetlen idegen civilizációval sem találkoztak.