Dollár
395,23 Ft
Euró
417,94 Ft
Font
484,65 Ft
Bitcoin
17,214 $

Megpróbálta felgyújtani magát egy férfi egy közös muszlim imádkozáson

Az íd al-adha muzulmán ünnepen imádkoznak hívők Moszkvában 2019. augusztus 11-én. A moszlimok az egyik legnagyobb ünnepükön, az íd al-adhán arról emlékeznek meg, hogy a Biblia szerint Ábrahám kész lett volna feláldozni fiát, Izsákot, és amikor ezt Isten látta, akkor megelégedett egy kos megölésével. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

A helyi rendőrség beszámolója szerint megpróbálta felgyújtania magát egy férfi Albániában az Eid Al-Fitr muszlim ünnepség alkalmából rendezett közös imádkozás helyszínén.

Az eset a fővárosban, Tiranában történt, ahol a 40 éves férfi éppen a Skanderbeg térre próbált bejutni, miközben benzint locsolt magára – írja az Euronews. A téren éppen muszlimok imádkoztak közösen az ünnepség alkalmával.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

A tragédia megtörténtét azzal sikerült megakadályozni, hogy több imádkozó észlelte a készülő cselekményt, és időben sikerült a férfit megállítani, akit ezt követően a rendőrség őrizetbe vett – derült ki a közleményből.

Albánia 2.8 millió lakosának nagy része muszlimnak vallja magát, mindössze egy kisebb ortodox és katolikus közösség él az országban. A vallások azonban békésen élnek egymás mellett és mindenki számára biztosítva van a vallásszabadság.

Az Eid ünnepségek nagyon fontosnak tekinthetők a muszlim vallás számára, ugyanis a Ramadán szent hónapjának végét jelentik. Az ünnep csütörtök reggel vette kezdetét, ám az Izraelben zajló események és a koronavírus-járvány beárnyékolja az ünneplést.

A muszlim világ legnagyobb részében például maszkban imádkoztak, többek között Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában és Oroszország egyes részein is ez volt megfigyelhető. A járvány miatti beutazási tilalmak azonban a szent helyek ilyenkor szokásos felkeresését nagymértékben megnehezítették.