Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

Elfogták a terroristákat a moszkvai támadás után, 93-ra nőtt az áldozatok száma

Az FSZB már több mint 10 gyanúsított személyt vett őrizetbe, akik összefüggésbe hozhatóak a moszkvai terrortámadással.

Fotó: Füst száll fel a lángoló Crocus City Hall nevű hangversenyteremből, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. Az épületben tűz ütött ki, a támadásnak halottjai és sebesültjei is vannak. MTI/AP/Szergej Vegyjaskin
Külföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

Pénteken terrortámadás rázta meg Moszkvát, melynek eddig összesen több mint 90 áldozata van. Rengeteg sérültről tudni, a hivatalos jelentések szerint 107-en még mindig kórházban vannak, de arról nincs információ, hányan küzdenek az életükért a támadást követően, amit az Iszlám Állam vállalt magára.

Ukrajna nem sokkal a moszkvai terrortámadás után jelentkezett, és közölte, semmi közük az eseményekhez. Ezt később is megerősítették, és egyértelműen tagadták azokat a feltételezéseket, miszerint szerepet játszhattak a támadásban. Oroszország azonnal nyomozást indított az ügyben, és minden tömegeseményt lemondtak az országban a hétvégére. Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

Az USA azt mondja, már a hónap elején jelentést küldtek az orosz kormánynak egy lehetséges Moszkva elleni terrortámadásról. Az állami média pedig arról ír, hogy 11 gyanúsított szeméylt vettek őrizetbe, akik közül négyen közvetlenül érintettek a tegnap esti támadásban. A Sky News a RIA-ra és a TASZSZ-ra hivatkozva írja azt, hogy az FSZB vezetője közvetlenül jelentette a hírt Putyin orosz elnöknek.

Elfogták a négy terroristát

Négy terroristák fogtak el a támadás után, ők lehetnek azok, akik a videofelvételeken is láthatóak, ahogyan sorra lövik le az ártatlan embereket. Az FSZB most azon dolgozik, hogy felkutassa azt a bázist, ahol kidolgozhatták a támadás terveit, és mindenkit elfogjanak, akiknek a legkisebb közük is volt a tömeggyilkossághoz.

Arról egyelőre nem közöltek részletek, kik a gyanúsítottak, honnan származnak és hogyan vették őket őrizetbe. Két gyanúsítottat egy autós üldözés végén vettek őrizetbe, akikről azt feltételezték, hogy részt vettek a lövöldözésben. Egy Renault típusú autóban ültek, amit a Brjanszki régióban szúrtak ki, miután a jelzés ellenére nem állt meg, majd az üldözés során lövések dördültek el, és felborultak.

Az egyik gyanúsítottat a felborult autó helyszínén vették őrizetbe, addig a másik elmenekült. Végül hajnali 3 óra 50 perc körül fogták el, miközben folytatódott a hajtóvadászat a többi terrorista után. Légvonalban körülbelül 340 kilométerre a moszkvai helyszíntől történt az autós üldözés.

Legkevesebb 93 ember halálát erősítették meg a hatóságok, de a hivatalos közleményben azt írják, a halottak száma tovább fog emelkedni. Az előzetes adatok szerint a halál oka lőtt sebek és szén-monoxid-mérgezés volt a tűz miatt. Azt is megtudhattuk, hogy a terroristák gyúlékony folyadékkal gyújtották fel a koncerttermet, miközben az emberek odabent voltak. Jelenleg is zajlik az áldozatok és a támadók azonosítása a háttérben. Az orosz egészségügyi minisztérium külön közleményben számolt be arról, hogy legkevesebb négy gyermeket ápolnak kórházban.