Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,21 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
457,49 Ft
Bitcoin
66,631 $

Ukrajna határozottan tagadja a részvételét a moszkvai terrortámadásban, 107-en vannak kórházban

Ukrajna továbbra is határozottan tagadja, hogy bármi köze lett volna a Moszkvában elkövetett terrortámadáshoz, aminek már több mint 60 áldozata van.

Fotó: EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE PRESS-OFFICE
Külföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

Rögtön tudni lehetett, hogy mészárlást rendeztek a támadók Moszkvában, az egyik helyi kulturális központban, ahol nagy tömeg gyűlt össze egy koncert miatt. Röviddel a támadás után Ukrajna tagadta, hogy bármi köze is lenne a támadáshoz, és ezt hivatalos formában is megerősítették a kommunikációs csatornákon keresztül.

Oroszország súlyos figyelmeztetést küldött az ukrán vezetésnek, miszerint, ha mégis kiderülne, ők állnak a terrortámadás mögött, azért rendkívüli árat fognak fizetni. Már több mint 60 áldozatról jelentettek, akik nem élték túl a támadást, köztük gyerekekkel. Magyar áldozatokról és sérültekről továbbra sem tudni. Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

Az Iszlám Állam végül magára vállalta a terrortámadást, aminek lehetőségéről az USA március hónap elején figyelmeztette Oroszországot. A Sky News azt írja, Ukrajna továbbra is határozottan tagadja a részvételét a gyilkosságokban, a moszkvai támadásban, melyre hosszú évek óta nem volt példa.

107-en még mindig kórházban vannak

Az orosz médiában eleinte olyan felvétések is megjelentek, miközben a támadás még tartott, hogy egyes szenátorok szerint Kijevnek is lehet szerepe ebben. A Kreml nem közölte, ki áll a támadás mögött, jelenleg is zajlik a nyomozás, addig az Iszlám Állam állítja, ők voltak az elkövetők, az ő terroristái végeztek a civilekkel az orosz fővárosban.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök vezető tanácsadója azt mondta, Ukrajnának semmi köze ezekhez az eseményekhez. Kiemelte, ugyan teljes körű háborút vívnak az orosz reguláris hadsereggel és az Orosz Föderációval, mint országgal, függetlenül attól, ami történt, minden a csatatéren fog eldőlni közöttük, nem máshol.

Az Interpol már jelezte, hogy készen áll segíteni az orosz kormánynak a nyomozásban. Erről a nemzetközi rendőrség vezetője, Jurgen Stock beszélt, aki ugyancsak határozottan elítélte a péntek esti moszkvai támadást, aminek legkevesebb közel 150 sérültje van, így tovább nőhet a halálos áldozatok száma. A Sky szerint több mint 100 ember még mindig kórházban van, miután az oroszok nyilvánosságra hozták annak a 107 embernek a nevét, akik különböző egészségügyi intézményekben kapnak segítséget a támadást követően.