Clouds
21 Budapest
Dollár
344,51 Ft
Euró
369,42 Ft
Font
428,87 Ft
Bitcoin
25,816 $

Mexikó elfogatóparancsot adott ki a 39 ember életét követelő tűzeset ügyében

Fotó: EPA/Luis Torres
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az amerikai határól nem messze, a mexikói Ciudad Juarezben lévő központban hétfőn keletkezett, 39 ember életét követelő tragédia kapcsán Mexikó több elfogatóparancsot is kiadott.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, hétfőn tűz ütött ki a Ciudad Juarezben lévő, bevándorlókat fogva tartó központban, melyben 39 ember életét vesztette, további 27 pedig megsérült. A mexikói hatóságok emberölés bűntette miatt kezdték meg a nyomozást és több elfogatóparancsot is kiadtak.

Soron kívül Földrengés volt Horvátországban

A CNN jelentése szerint a mexikói kormány már legalább nyolc olyan személyt azonosított, akik felelősek lehetnek a halálos incidensben. Rosa Icela Rodriguez biztonsági miniszter közlése szerint köztük van két szövetségi ügynök, egy állami migrációs ügynök és egy magán biztonsági cég több tagja.

Sara Irene Herrerías Guerra, a mexikói főügyész emberi jogi ügyészségének vezetője szerint a közalkalmazottak és a magánbiztonságiak közül senki sem tett kísérletet arra, hogy kinyissa a lezárt ajtót, és lehetővé tegye a migránsok menekülését a lángoló létesítményből.

Kiderült, hogy a tűz akkor keletkezett, amikor a bevándorlók egy csoportja matracokat pakolt egymásra és meggyújtotta azokat: a központban a tragédia idején tartózkodó túlélők megosztották, hogy egy kisebb csoport gyújtotta a tüzet, miután épp tiltakoztak valami ellen.

A CNN birtokába jutott az a felvétel, melyet a központ belső részében található egyik biztonsági kamera vett fel, s mely felvételen látszik, hogy a tűz pillanatok alatt terjed el a fogdában a matracok felgyújtása után, de az is látszik, ahogy a fogvatartottak megpróbálnak kijutni a rácsok mögül, miközben a kapu zárva volt.