Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Mélyen a zsebébe nyúlhat a Meta a felhasználók adatainak felhasználása miatt

TÉMÁK:
#Facebook #Meta
Fotó: Twenty20
Smart
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Meta most épp egy 2,7 milliárd eurós (963,7 milliárd forint) polgári perrel néz szembe, miután állítólag nyereségvágyból felhasználta a brit Facebook-felhasználók adatait.

A Facebookot rendszeresen érik újabb csapások, most pedig egy több milliárd eurós pert kapott a nyakába a vállalat, ugyanis az Egyesült Királyságban egy botrány robbant ki, mely akár 44 millió brit Facebook-felhasználót érinthet; a polgári perben meghatározott kártérítési összeg pedig nem kevesebb, mint 2,7 milliárd euró.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

A keresetet Dr. Liza Lovdahl Gormsen versenyjogi szakértő nyújtotta be, aki azt állítja, hogy a Facebook visszaélt piaci fölényével, és tisztességtelen feltételeket szabott arra vonatkozóan, hogy hogyan használhatják fel a brit felhasználók adatait. Gormsen szerint a Meta tisztességtelenül járt el akkor, amikor az ingyenes hozzáférésért cserébe milliárdos bevételeket generáltak a felhasználók adataiból.

A szakértő meglátása szerint mindezt azért tudta megtenni a Facebook, mert olyan dominanciája van a piacon, hogy a többi platformot kiszorítja, ezért úgy véli, a vállalat különösen nagy felelősséggel tartozik a felhasználóknak.

“Nem hiszem, hogy tisztességes úgy viselkedniük, mintha nem lennének erőfölényben. Azért teszik, mert megtehetik, és valakinek ezt meg kell akadályoznia”.

Természetesen a Metát is megkeresték az ügyben, a vállalat pedig szokásához híven ismételten azt emelte ki, hogy a szolgáltatások ingyenesek, valamint a felhasználók szabadon választhatják meg, hogy milyen információkat osztanak meg magukról, és azt is, hogy kivel, ráadásul még azt is hozzátették, hogy nagyon komoly összegeket fektettek be olyan eszközökbe, melyek ezt lehetővé teszik számukra.

(AFP)