Megőszült a japán lakosság: minden 10. lakos 80 éves vagy annál idősebb

Fotó: Unsplash/Jixiao Huang A kép illusztráció.
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ez pedig igen komoly probléma, hiszen csak tovább mélyíti az ország demográfiai válságát.

A japán kormány hétfőn jelentette be, hogy az ország lakosságának több mint 10 százaléka 80 éves vagy annál idősebb, ezzel pedig csak tovább mélyül a japán demográfiai válság: a belügyi és kommunikációs minisztérium által közzétett adatok szerint a 65 éves vagy annál idősebb japán idősek aránya szintén rekordmagas, a lakosság 29,1 százalékát (!) teszi ki, ami a legmagasabb arány az egész világon.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A Bloomberg jelentése szerint a japán kormány az ott állami ünnepnek minősülő Idősek Tiszteletének Napja alkalmából tette közzé a kissé lesújtó adatokat. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Japánban a születési ráta zuhanása és a munkaerő csökkenése is hatással lehet a nyugdíjak és az egészségügyi ellátás finanszírozására, mivel az idősödő népesség száma megugrik, ám az aktív dolgozóké csökken.

Japán népessége már az 1980-as évek gazdasági fellendülése óta folyamatosan csökken, a termékenységi ráta pedig mindössze 1,3, ami messze elmarad a 2,1-es értéktől, mely a stabil népesség fenntartásához szükséges. Ennek háttere pedig több tényezős: alig van bevándorló, miközben a halálozások száma több mint egy évtizede meghaladja a születések számát Japánban.

Noha alapvetően örömteli, hogy az országban az egyik legmagasabb a várható élettartam a világon, a kormány kevésbé örül, hiszen ez azt is jelenti, hogy egyre több lesz az idős az országban.

Miközben növekszik az idősek száma az országban, egyre növekszik a munkaerőhiány is, ennek megoldására pedig a kormány az elmúlt években több intézkedést is eszközölt, melyek eredményeképpen visszacsábították a munkaerőpiacra a még munkaképes időseket és az anyákat.