Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,305 $

Megérkeztek az első beszámolók az Ázsiában tapasztalt erőteljes földrengésről

MTI/EPA/FAROOQ KHAN
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

Legalább 30 másodpercig volt érezhető a földmozgás Afganisztánban, Pakisztánban, valamint India nagy részén.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kabulban, Iszlámábádban és Újdelhiben is észlelték az erőteljes földmozgást, amit az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata 6,5 magnitúdósra becsült.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

A szolgálat szerint a rengés középpontja az Afganisztán északkeleti részén fekvő Jurm közelében volt, és 187 kilométeres mélységben következett be. A régiót gyakran sújtják földrengések – különösen a Hindukus-hegységben, amely az eurázsiai és az indiai tektonikus lemez találkozásának közelében fekszik.

Halálos áldozata is van a földmozgásnak

Shafiullah Rahimi, az afgán természeti katasztrófák kezeléséért felelős minisztérium szóvivője elmondta, hogy két ember, köztük egy gyermek életét vesztette a természeti katasztrófában. Zabihullah Mudzsahid kormányszóvivő közölte, hogy az egészségügyi központokat országszerte magas riadókészültségbe helyezték.

Pakisztán északnyugati részén legalább 180 embert kellett kórházba szállítani, Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök felszólította a Nemzeti Katasztrófavédelmi hatóságot, hogy álljon készen a vészhelyzet kezelésére.

Tavaly júniusban több mint ezer ember vesztette életét és több tízezren váltak hajléktalanná, miután 5,9-es erősségű földrengés rázta meg Afganisztánt – emlékeztetett a CNA.