Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

Három év folyamatos csökkenés után ismét megemelkedett a cápatámadások száma

Fotó: Unsplash/Wai Siew
not image

Borbély Fanni

2022. január 30. - 08:23

A helyzet pedig sokkal drámaibb, mint elsőre gondolnánk.

Miután három egymást követő évben fokozatosan csökkent a cápatámadások száma, 2021-ben globálisan jelentősen emelkedett a szám, ami azért is kifejezetten aggasztó, mert a koronavírus-járvány okozta strandbezárások miatt jóformán senki sem volt a partokon.

Soron kívül Orbán Viktor: a Nyugat ma a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán

A nemzetközi cápatámadásokkal foglalkozó szervezet kutatói tavaly összesen 73 olyan incidenst regisztráltak, melyekben az érintettek egyáltalán nem provokálták a cápákat, mégis bekövetkezett a támadás. Ehhez képest 2020-ban mindössze 52 cápatámadást regisztráltak, ez a kiugró növekedést pedig aggodalomra ad okot.

Tyler Bowling, az International Shark Attack File vezetője a jelentésben kiemelte, a 2020-ban regisztrált 52 támadás a valaha dokumentált legkevesebb volt az elmúlt több mint egy évtizedben, ezzel szemben a 2021-ben jegyzett 73 cápatámadás meghaladja az ötéves globális átlagot, a 72 támadást.

A tavalyi évben összesen 11 ember vált cápatámadás áldozatává, a halálos áldozatokat pedig a kutatók rendszerezték, és úgy találták, hogy ezen tragikus esetek közül 9 esetben nem történt provokáció, míg a fennmaradó két esetben provokálták a cápákat – számolt be a phys.org.