Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Márki-Zay üzent Kövérnek: megengedhetetlen, hogy személyes indokok vezéreljék a házelnököt

Fotó: Kövér László, az Országgyûlés elnöke megemlékezik az országos polgárõrnapról napirend elõtt az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én. MTI/Kovács Attila
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 22. - 14:24

A korábbi miniszterelnök-jelöltnek nem tetszik, hogy Hadházy Ákos nem tehette le az esküt.

Hadházy Ákos úgy döntött, amikor újra parlamenti képviselő lett, hogy ő márpedig nem fogja letenni az esküjét, ezzel tiltakozva a Fidesz-KDNP kétharmados győzelme ellen – és azóta sem lett képviselő. 

Ezután ugyanis a házelnök feladata az, hogy időpontot adjon a képviselőnek, Kövér László pedig úgy ítélte meg, ha Hadházynak eddig nem volt sürgős, akkor ezek után se legyen az. 

Hétfőn két jobbikos fog esküt tenni, akik most kerültek be, azonban Kövér László közölte, hogy Hadházy nem állhat be melléjük. „Hamarosan” leteheti az esküt, de még nem jövő hétfőn. 

Márki-Zay Péternek ez nagyon nem tetszett, aki a közösségi oldalán hívta fel Kövér László figyelmét, és emlékeztette a házelnököt, hogy „megengedhetetlen, hogy egy házelnököt személyes indokok vezéreljenek”.   

„Hadházy Ákos valóban nem tette le az esküt képviselőtársaival 2022.május 2-án, amit meg is indokolt. Lehet azonosulni az álláspontjával, és lehet elutasítani azt. Egyet azonban nem lehet. Fél éven át megtagadni tőle egy újabb eskütétel lehetőségét és újabb sebet ejteni a magyar demokrácia testén, pont akkor amikor az Európai Unió amúgy is a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálja és ettől teszi függővé az Uniós pénzek kifizetését.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy Hadházy Ákos egyéni győzelmet aratott Zuglóban, tehát közvetlenül az emberek akaratából került be az Országgyűlésbe. Hadházy Ákos fél éve nem kap fizetést, nem lépheti át a Parlament küszöbét. Ennek ellenére fáradhatatlanul dolgozik, még ha a korrupciós ügyek feltárása nem is tetszik a regnáló kormánynak.

A minap lemondott a Jobbik két listáról bekerült országgyűlési képviselője, így a listáról helyükre lépő új képviselők hétfőn teszik le esküjüket, hozzájuk csatlakozna Hadházy Ákos is, de Ön ehhez nem járul hozzá, holott ennek törvényi akadálya nincs, Az pedig megengedhetetlen, hogy egy házelnököt személyes indokok vezéreljenek” – írta Márki-Zay.