Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Kövér László szerint Hadházy Ákos „hamarosan” leteheti az esküjét, de nem jövő hétfőn

Fotó: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a páholyban az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án. MTI/Illyés Tibor
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 22. - 11:19

Gelencsér Ferenc úgy véli, a házelnök ezzel „durván korlátozza” a független képviselő jogait, amelyet egyértelmű jogfosztásnak nevezett.

Miután Hadházy Ákos független képviselő bojkottálta a május 2-i alakuló ülést, Kövér László fideszes házelnök jó ideig halogatta az eskütételre vonatkozó pótidőpontot, mondván, „a kutyát sem érdekli, hogy leteszi-e az esküt, engem is csak azért érdekel, mert érinti az Országgyűlés működését”.

Soron kívül Új mélypontra süllyedt a fogyasztói hangulat Németországban, mi lesz ezután?

Ez azonban azt jelentette, hogy bár Hadházy április 3-án, a parlamenti választáson egyéni mandátumot nyert a főváros XIV. kerületében, hivatalosan azóta sem parlamenti képviselő, így a jogait nem gyakorolhatja, kötelezettségeit nem tudja teljesíteni, illetve fizetést sem kap.

Az eredeti terv az lett volna, hogy a két új jobbikos képviselővel együtt szeptember 26-án, hétfőn, közel 5 hónapos késéssel leteheti az esküjét, a Mandiner beszámolója szerint azonban továbbra sem kerül rá sor.

Az Országgyűlés Házbizottságának mai ülésén Kövér László házelnök arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a Jobbik két új parlamenti képviselője leteheti esküjét és átveheti a mandátumát, Hadházy Ákos azonban most sem kap rá lehetőséget.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azt írta a Facebookon, miszerint a Momentum frakciójának egy tagja arról kérdezte a házelnököt, hogy Hadházy mikor teheti le az esküt, mire Kövér azt felelte, „hamarosan, de nem a jövő hétfőn”.

Gelencsér úgy véli, hogy Kövér ezzel „durván korlátozza” Hadházy Ákos jogait, amelyet egyértelmű jogfosztásnak nevezett, ennek fényében azt követelte, hogy a független képviselő letehesse a parlamenti esküjét.