Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

Márki-Zay Péter levezette, miért kell lemondania Orbán Viktornak 

Fotó: Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatót tart, miután leadta szavazatát az országgyûlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a Hódmezõvásárhelyi Szent István Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án. MTI/Rosta Tibor
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 20. - 19:26

Természetesen a szankciók állnak a középpontban, és a nemzeti konzultáció, előbbiről jó, utóbbiról rossz véleménnyel van Hódmezővásárhely polgármestere. 

Bár már fél év eltelt az újabb Fidesz-KDNP kétharmad óta, Márki-Zay Péter nem hajlandó pihenni, és továbbra is olyan ütemben osztja meg az üzeneteit, mintha még mindig kampány lenne. 

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

A korábbi miniszterelnök-jelölt Facebookon közzétett posztjai között alig találni arra utalót, hogy ő valóban Hódmezővásárhelyért dolgozik, többnyire ugyanis a kormányt szidja, és előszeretettel veszi elő Orbán Viktort is. 

Délelőtt a kormányplakátok voltak terítéken, amely kapcsán elmondta, hogy nem érti, hogy Orbán Viktor és Rogán Antal hogy tud reggel tükörbe nézni, és kifejtette, hogy szerinte ízléstelenek és lelketlenek a plakátok. 

Délután aztán a szankciókat és a nemzeti konzultációt vette elő, és ebből levezette, hogy miért is kell lemondania a kormányfőnek: 

„Orbán Viktor megszavazta az összes szankciót, majd nemzeti konzultációt indított róluk.

Tehát, ha a magyarok többsége elutasítja majd a szankciókat, akkor le kell mondania”. 

írta.

Orbán nem vétózott, de fontos kivételeket harcolt ki Magyarországnak 

Azonban ez így nem igaz, ugyanis Orbán Viktor valóban megszavazott minden szankciót, csak a szavazást mindig megelőzte egy tárgyalás, amelyen elmondta, hogy ha olyan korlátozást akarnak kivetni, amely jobban fáj Magyarországnak és Európának, mint Oroszországnak, akkor vétózni fog. 

Az Európai Unió úgy vélte, hogy sokkal rosszabb, ha valaki vétózik, mintha még a szavazás előtt elvetnek egy javaslatot, így lehet az, hogy ma Magyarország kiskapuval rendelkezik az olajszállítások ügyében, nincs érvényben gázszankciót, és vallási személyeket sem tehettek tiltólistára – ez az a kompromisszum, amely Magyarország számára még elfogadható volt. 

Orbán Viktor korábban már többször hangsúlyozta: a többi esetben azért szavazta meg őket, mert nem akarta tovább rombolni az egységet, de azokat a szankciókat, amelyek azonnal bedöntötték volna a magyar gazdaságot, megakadályozta, most pedig azt kell elérni, hogy azokat is megszűntessék, amelyek lassan véreztetik ki Európát.