Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,12 Ft
Euró
378,95 Ft
Font
442,13 Ft
Bitcoin
44,183 $

Már nem lesz olyan meleg az M3-as metrón, bár nem a légkondicionálás miatt

Épphogy átadtak az M3-as metró felújított vonalát, máris megjelent az első probléma, bár úgy tűnik, némi javulás várható ezen a téren.

Fotó: A 3-as metró felújított Lehel téri állomása 2023. május 23-án. Átadták a metróvonal Lehel téri és Nagyvárad téri, megújult állomásait, ezzel befejeződött a vonal öt és fél évig tartó rekonstrukciója. MTI/Máthé Zoltán
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A BKV nemrégiben arról tájékoztatta a Világgazdaságot, miszerint az M3-as vonalán működik a rekuperálás, ami azt jelenti, hogy az alagútban közlekedő vonatok a fékezési energiát ismét visszatáplálják a hálózatba.

Az elmúlt hetekben átmenetileg felfüggesztették a rekuperálást a vonalon, ami azt eredményezte, hogy a szerelvények a fékezési energiát egyszerűen „elfűtötték”, ez pedig az alagútban jó pár fokkal megemelte az amúgy sem túl kellemes hőmérsékletet. Mindez a metrókocsik klímájára is hatással volt, amely által az utasok jóformán egy szaunában érezhették magukat. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

A Metróért Egyesület még június 7-én számolt be arról, hogy az M3-as vonalon a rekuperációt ideiglenesen letiltották, mert a folyamatos vonatbefolyásoló berendezés (AVR) nem tudta kezelni az időnkénti feszültségemelkedést. Ez a jelenség olyankor keletkezett, amikor azonos szakaszon egyszerre több szerelvény is fékezett. Akkor egyszerűen annyi áram jutott volna vissza a rendszerbe, amennyit nem bírt el (ez a felhasznált energia nagyjából 20-30%-a).

A BKV közlése szerint az M3 vonali rekonstrukció befejezését követően nyílt lehetőség az együttműködő rendszereknek a teljes vonalra kiterjedő, átfogó vizsgálatára, amely alapján optimalizálják és finomhangolják a rendszereket. Kiemelték, a vonat és a felújított áramellátás is alkalmas visszatáplálásra, az ebben rejlő energiamegtakarítási lehetőségeket pedig maximálisan ki akarják használni.