Már hazánkban is elérhető a lehető legpontosabb koronavírus-teszt

not image

Kulcsár Péter

2020. május 1. - 13:20

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban végezték el az első sikeres mintavételezéseket azzal a teszttel, amely 99,5%-os pontossággal kimutatja valakiről, hogy fertőzött-e vagy sem.

A világon használt gyorstesztek java része a PCR technológiát használja fel és általában garat- és orrváladékból veszik a mintákat. Ezek a tesztek bár nagyon hamar, akár 24 órán belül elvégezhetőek, a hátrányuk abban rejlik, hogy a kórokozó jelenlétét vagy a korábbi fertőzöttséget csak korlátozottan tudják kimutatni.

A ténylegesen pozitív eseteknek csupán a 30%-át jelzi az a két koronavírus-gyorsteszt, amelyet Magyarországon jelenleg használnak. Az új tesztet az amerikai és európai hatóságok nemrég hitelesítették és szinte teljes bizonyossággal ellenőrizni lehet velük a fertőzöttséget. Nemcsak a szervezetben lévő kórokozót tudják vele azonosítani, hanem arra is fényt lehet vele deríteni, hogy valaki átesett-e már korábban a COVID-19 betegségen.

Magyarországon a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban vezették be először ezt az új tesztet. Az országos kórházfőparancsnok-helyettes, Bedros J. Róbert szerint ez hatalmas előrelépést jelent a kórokozó felismerésében.

“A már lezajlott fertőzést és feltehetően a védettséget igazoló Sars-CoV–2 IgG Assay teszt alkalmazásának nemcsak az egészségügyi, járványügyi, hanem a gazdasági vonatkozásai is jelentősek lehetnek. A hatékony védekezéshez szükséges döntések a pontos megbetegedési adatok tükrében hozhatók meg felelősséggel.”

mondta a szakember.

A kórházfőparancsnok-helyettes szerint a molekuláris biológiai PCR módszer mellett az új, szerológiai vizsgálatoknak is helyet kell kapniuk, mivel sokkal pontosabban ki lehet vele mutatni a fertőzéseket, ezáltal tisztább képet kaphatunk a koronavírus valódi elterjedéséről. Ezeknek a teszteknek a kifejlesztése mögött rendkívül magas szintű szakmai tapasztalat húzódik meg, mivel a kórokozóra adott immunválaszok után maradt antitesteket vizsgálja, ennek a módszertannak a létrehozása pedig felettébb bonyolult procedúra volt.

Bedros hozzátette, a közeljövőben más kórházakban és kutatóközpontokban is elérhetővé teszik az új koronavírus-tesztet.

Az Egészségügyi Világszervezet nemrég jó híreket közölt: