Nonszensz történet, hogy Magyarország tudott az ukrajnai műveletről és területet akarna szerezni

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követõen tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI/Máthé Zoltán
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 3. - 10:07

Újabb történet látott napvilágot, amelyben indokolják, hogy Magyarország miért nem áll ki teljes mellszélességgel Ukrajna mellett, Menczer Tamás külügyi államtitkár azonban élesen reagált. 

Ukrán lapértesülések szerint Olekszij Danilov, az ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács (BVT) titkára azt mondta, hogy Putyin orosz elnök előre elmondta Magyarországnak, hogy le fogja rohanni Ukrajnát, a magyarok pedig azt gondolták, hogy területeket szerezhetnek. 

„Magyarország nyíltan felvállalja, hogy együttműködik Oroszországgal. Sőt, Putyin előre figyelmeztette, hogy megtámadják az országunkat. Valamiért azt gondolták, hogy megszerezhetik az országunk egy részét. Ez soha nem fog megtörténni. Majd meglátjuk, milyen következmények sújtják azt az országot a háború után” – mondta Danilov. 

Bár több ukrán lap is kiemeli az állításokat, azt sehol nem írták, hogy milyen bizonyítékai voltak Danilovnak, valószínűleg azért, mert semmi nem is állt a titkárnak a rendelkezésére. 

Korábban már születtek ilyen állítások, akkor a lengyelek részéről: Roman Giertych volt lengyel miniszterelnök-helyettes márciusban felvetette, hogy Putyin a magyarokat és a lengyeleket is be akarta vonni a műveletbe, és a magyaroknak Kárpátalját ígérte a segítségére cserébe – bizonyítékok itt sem voltak. 

Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP megválasztott országgyűlési képviselője, külügyi államtitkár reagált a cikkre, amely a Telexen jelent meg, és azt írta, hogy a magyar kormány álláspontja világos, és értik, hogy az ukrán kormány ennek nem örül, de ezért nem fognak változtatni. 

„Döntésünk világos: nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba. Ezt a kérdést a magyar emberek április 3-án meglehetősen világosan eldöntötték. Értjük, hogy ennek a döntésnek az ukrán kormány nem örül, de ezen a döntésen akkor sem fogunk változtatni, ha durvábbnál durvább hazugságokat, nonszensz történeteket találnak ki nap mint nap“

– írta, reagálva az álhírekre.