Egy magyar családot is evakuáltak a Kanári-szigeteken kitört vulkán miatt

Emberek nézik, amint izzó lávát és hamufelhõt lövell ki a Cumbre Vieja tûzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvõ El Pasónál 2021. szeptember 20-án. A sziget lakói közül már 5500-an kényszerültek elhagyni otthonukat. MTI/EPA/EFE/Ramon De La Rocha
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 21. - 16:17

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya egy hivatalos közleményben tudatta, hogy egy magyar családot is ki kellett menekíteni a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán kitörése miatt.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán kitörése felbolygatta a lakosok életét. Először egy kisebb földrengés következett be El Paso Las Manchas városrészében, ezután pedig egy hatalmas robbanás következett, amelyet hatalmas füstoszlop és egy piroklaszt-robbanás követett.

A kitörés utáni este több százan töltötték az éjszakát a városi focipályákon, összesen 5000 embert evakuáltak a veszélyes területekről. A Blikk felkereste a külügyet a vulkánkitörés kapcsán, azután érdeklődve, hogy magyarok is érintettek-e az evakuálásban, melyre azt a választ kapták, hogy egy magyar családot is érint az eset.

“A térségben illetékes magyar külképviselet kész minden lehetséges segítséget megadni a bajba jutott magyaroknak. Munkatársaink felvették a kapcsolatot a régióban tartózkodó, regisztrált magyar állampolgárokkal. Egy magyar családot a hatóságok evakuáltak, konzuli segítséget azonban sem ők, sem mások eddig nem kértek”

– írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya a lap megkeresésére.