Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,88 Ft
Euró
386,26 Ft
Font
449,03 Ft
Bitcoin
61,759 $

A magyar celebeket is megviseli a rezsiemelés, számukra is nehéz lesz a következő időszak

A magyar celebek sem maradtak ki a rezsiemelésből, ráadásul sokuk a vendéglátásban is tevékenykedik.

Fotó: Unsplash/Jason Leung
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az nlc.hu készített egy összeállítást, melyben több ismert magyar celebet kérdeztek meg annak kapcsán, hogy milyen hatással van üzleti tevékenységükre a rezsiemelés, s olyan celebek számoltak be a lapnak aktuális helyzetükről, akik a vendéglátásban is érdekeltek.

Rákóczi Feri, a a Budapest belvárosában található Korhely Faloda és Daloda tulajdonosa megosztotta, meglátása szerint a túlélés érdekében az éttermek alkalmazottainak is áldozatot kell hozniuk, ő pedig elég nehéz helyzetben van, mivel étterme egy műemlék épületben található, így a napelem élből nem opció számára. Soron kívül Magyar Péter: „azt követelem, hogy először köztelevíziós vita legyen”

„Megszívtuk, ezt tudnám nemes egyszerűséggel mondani. Azt gondolom a Covid két éve egy laza menet volt ahhoz képest, ami most jön”

– jelentette ki.

Hozzátette, úgy véli, hogy a szakmában elindul az elbocsátási hullám, mivel az árakra nem lehet ráterhelni a megemelkedett rezsiköltséget.

A Konyhafőnök című magyar televíziós főzőshowból ismert Rácz Jenő a Duna-korzó melletti Rumour, és a Ráday utcai Costes irányításáért felel, aki úgy fogalmazott a kialakult helyzet kapcsán, hogy:

„A Rumour konyháját másfél éve építettem, a lehető legkorszerűbben. Ennek köszönhetően a gázhasználat nálunk zéró, minden elektromos. Akkor még nem tudhattam, hogy hamarosan létkérdés lesz mindez, de a legjobban döntöttem akkor”.

A séf megosztotta, hogy bár villanyszámláik a korábbiakhoz képest háromszorosára emelkedtek, még így is jobban járnak anyagilag, mintha csak gázzal fűtenének, azt azonban még a Michelin csillagos étterme esetében sem tudja, hogy mire számíthat a jövőben, vagy ahogy ő fogalmazott:

„A jelenlegi kilátások alapján elképzelhetetlennek tartom, hogy tíz étteremből csak egy-kettő zárjon be. Ez most tényleg tömeges veszteség lesz.”

Osváth Zsolt influenszer és a ZSHOWtime YouTube-csatorna tartalomgyártó házigazdája tavaly májusban nyitotta meg a Unicorn Bistrót, s bár tervben volt egy új üzlet nyitása is, a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzetre való tekintettel kénytelen csúsztatni a nyitást:

„A konyhán technológiai fejlesztést eszközöltünk, ami egy hosszú távon megtérülő befektetés. Ennek köszönhetően csökken az alapanyagokra szánt költség is, valamint kevesebb energiát használunk fel. Egyelőre üzemelünk, nem tervezzük az időszakos vagy a teljes bezárást.”

Osváth Zsolt kiemelte, a jelenlegi helyzetben nem a profit a prioritás, sokkal inkább a fennmaradás:

„Nekünk vannak más bevételeink, többek között a Youtube-reklámok is, így biztosítva van a megélhetésünk. Az étterem elsődleges célja jelenleg az, hogy a dolgozóink megkapják a fizetésünket.”

Wossala Rozina társ-tulajdonos étterme, a BESTIA már hét éve működik, a lapnak nyilatkozva meg úgy fogalmazott aktuális helyzetéről, hogy nem csupán a vendéglátás, de a szállodaipar is remeg a gázárak miatt. Az étteremben jelenleg épp átalakítás folyik, ugyanis mindent, ami eddig gázzal működött, villanyra kell cserélniük. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy esetükben mennyivel növekedtek a rezsiköltségek, ám sokszoros drágulással számolnak.