Két évre kitiltották a rendbontó magyar szurkolókat

Fotó: A magyar csapat tagjai a labdarúgó világbajnoki selejtezõk 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkõzés végén a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án. Az angol válogatott 4-0-ra gyõzött. MTI/Illyés Tibor
not image

Kornis Vivien

2021. október 14. - 16:44

Ráadásul a beazonosított rendbontókra háríthatják a FIFA által kirótt pénzbírságot is.

A szeptember 2-án megrendezett magyar-angol mérkőzés után a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vizsgálatot indított, majd a rasszista és kirekesztő megnyilvánulások miatt az MLSZ-t 200 ezer svájci frankra bírságolta és két zártkapus meccsre büntette.

A Magyar Labdarúgó-szövetség a FIFA büntetésére válaszul azt közölte, hogy a rendbontó szurkolók kitiltásra számíthatnak. A Rangadó megkérdezte a szövetséget, hogy áll éppen az ügy, Sipos Jenő szóvivő pedig elmondta, hogy a biztonsági szolgálat által helyszínen azonosított rendbontókat már meg is büntették. 

“Azok a rendbontók, akiket a biztonsági szolgálat a helyszínen azonosított, a sporttörvény rendelkezései alapján, a sportrendezvények látogatásától két évre kizárásra kerültek. Azon rendbontók esetében, ahol a helyszíni azonosítás nem volt megoldható, feljelentésre és hatósági eljárás lefolytatására volt szükség, a rendőrség több forrásból beszerzett bizonyítékok alapján folytatja a nyomozást” – közölte a szóvivő. 

A lap emlékeztet, hogy az MLSZ már korábban is jelezte, hogy amennyiben a FIFA fegyelmi döntése jogerőre emelkedik, polgári peres eljárás keretében azokra a bizonyított rendbontókra hárítják a pénzbüntetést.

A FIFA az angolok elleni visszavágó miatt is fegyelmi eljárást indított. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a brit rendőrök kénytelenek voltak intézkedni a magyar szurkolókkal szemben, mint kiderült, azért, mert az egyik rendezőt az egyik drukker rasszista jelzőkkel kezdte szóban bántalmazni, és ezért elő akarták állítani, amiből igen nagy balhé lett.