Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Amíg a közegészségügy szenved, a magánegészségügy jelentős fejlődésnek indult

Unsplash
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A magánszolgáltatók legfrissebb beszámolói szerint fejlesztések és növekvő ellátottsági számok jellemzik a magánkórházakat és magánrendelőket.

A Portfolio hírportál riportjából megtudhattuk, 2020 második félévében mindegyik nagy szolgáltató jelentős keresletnövekedésről számolt be, ami a tavaszi átmeneti leállás után következett be.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

A közegészségügy finanszírozásának hiánya, valamint a hálapénz kivezetése miatt az állami kórházak teljesítménye nem tud lépést tartani a betegek igényeivel, akik így egyre többen és egyre több betegségükkel szorulnak ki az állami ellátórendszerből.

Az árbevétel alapú sorrend élén valószínűsíthetően a Medicover áll, azonban a társaság még nem hozta nyilvánosságra a tavalyi beszámolóját, viszont 2019-ben már 10,5 milliárdos árbevételt jelentett. A második a Budai Egészségközpont, ahol az egyéb bevételeknek is köszönhetően 10 százalékos bevételbővülés következett be, a harmadik az Affidea és a negyedik helyen áll a TritonLife Csoport.

Ez a négy legnagyobb szolgáltató adja a 22 vizsgált cég árbevételének mintegy 52 százalékát, vagyis a koncentráció erős, azonban feltételezhetően csökkent a 2019-ben látott 55 százalékos arányról.

A szektor eredménytermelő képessége romlott a 2020-as évben, ami az elemzés szerint nem is meglepő a járvány, az emelkedő munkaerőköltségek, a plusz egyszeri költségelemek, valamint a terjeszkedési stratégiák fényében.

Az esetek jelentős többségében viszont nyereséget termelt az üzlet: 2020-ban a vizsgált 22 cég közül csupán 7 szenvedett el veszteséget (2019-ben ez az arány 4 volt a 23 esetből).

Az egészségügyi szolgálati jogviszony életbe lépése miatt van, ahol érzik az állami egészségügyből felmondott orvosok helykeresését és megnövekedett érdeklődését klinikájuk irányába.

Több cég új beruházásokat, projekteket indított el, köztük új építkezések, felvásárolható cégek átvilágítása, új működési terület kialakítása és digitalizációs fejlesztések is szerepeltek – összegezte a lap.